23948sdkhjf

Regeringen giver flere millioner til solceller

Regeringen og Enhedslisten har indgået aftale om at udmønte 40 mio. kroner fra puljen til grøn omstilling og beskæftigelse. Pengene går blandt andet til et nyt videncenter for mineralske råstoffer og flere solceller
Regeringen og Enhedslisten giver nu flere millioner til udvikling af solceller. Som led i en ny grøn pulje er udviklingen af bygningsintegrerede solceller et af de områder, som bliver tilgodeset.

Programmet for bygningsintegrerede solceller forlænges således til 2016 med 16,5 mio. kroner fordelt over tre år med 5,5 mio. kroner årligt.

Bygningsintegrerede solceller er solcelleanlæg, der er indbygget i tag eller facade, som giver bedre arkitektoniske løsninger end brug af traditionelle solcelleanlæg, som monteres på eksisterende tag og facader.

Der er i alt blevet udmøntet 40 mio. kroner, som kommer fra en pulte på i alt 430 mio. kroner, der er på Finansloven er afsat til grønne initiativer i perioden 2013 til 2016.

Pengene fordeles på flere ministerier, og 40 mio. er øremærket til Klima-, Energi- og Bygningsministeriets område, og der er herefter indgået aftale med Enhedslisten og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet om, at pengene bliver fordelt på fire områder: Arbejdet i det nye Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer, udvikling af brintteknologi, udvikling af bygningsintegrerede solceller og endeligt partnerskaber om pilotprojekter for klimaindsatser i kommunerne.

- Det er vigtigt, at regeringen prioriterer udviklingen af nye grønne teknologier og fremmer viden om Danmarks sårbarhed over for svindende råstoffer. Det er derfor en god nyhed, at vi har landet denne aftale med Enhedslisten. Med aftalen sætter vi yderligere skub i udviklingen af et mere grønt og ressourceeffektivt Danmark, og det glæder mig meget, at vi kan indgå i partnerskaber med kommuner om opgaven, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R).

Nyt videncenter

Med aftalen afsættes der to mio. kroner i 2013 og 3,5 mio. kroner årligt i årene 2014-2016 til Videncenter for Mineralske Råstoffer under GEUS, der blandt andet skal lave en sårbarhedsanalyse over Danmarks adgang til ressourcer i fremtiden.

Sårbarhedsanalysen er den første af sin art i Danmark. Analysen bidrager til regeringens fokus på et mere ressourceeffektivt samfund og understøtter udvikling af en mere bæredygtig produktion samtidig med, at der skabes vækst og beskæftigelse.

Der er afsat seks mio. kroner i 2013 til etablering af partnerskaber med én til to kommuner, der går foran på klimaområdet.

Betydelig rolle

Særpuljen for brint under Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) øges med fem mio. kroner i 2013.

Brint kan få en betydelig rolle i fremtidens energisystem, da brint kan anvendes til at lagre energi fra fluktuerende energikilder som vind og sol, så den senere kan bruges til at balancere energisystemet og i brændselsceller til transportformål eller i anlæg, der producerer el og varme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094