23948sdkhjf

Håndværkere kender ikke nye regler

Manglende kendskab til nye regler for vinterarbejde
Da temperaturen i januar og begyndelsen af februar dykkede og gav tocifrede minustemperaturer midt på dagen, kneb det alvorligt for mange håndværkere at holde varmen.

Det kan skyldes, at mange håndværkere og deres mestre ikke kender reglerne ved arbejde ved lave temperaturer. Reglerne er ellers mere end et år gamle og indarbejdet i byggepladsbekendtgørelsen med tilhørende vejledning.

Ved arbejde i råhuse vil en temperatur på omkring 10 grader være passende ved aktivt fysisk arbejde, mens det ved mere stillestående finmotorisk arbejde vil være omkring 15 grader, der er en passende temperatur.

Byggefagenes Samvirke i Storkøbenhavn besøgte i sidste uge 34 byggepladser i forbindelse med en særlig vintersikkerhedspatrulje. Kun på én plads kendte man temperaturreglerne.

- Her kunne en arbejdsleder trække et lasertermometer op af lommen og give et meget præcist svar på, hvilken temperatur der var i bygningen, hvor håndværkerne arbejdede, fortæller Freddy Ridderhaugen, formand for Byggefagenes sikkerhedsudvalg.

- Men det var desværre undtagelsen. Alle andre kendte ikke reglen. Det gælder både mestre og håndværkere. Flere frøs gevaldigt og måtte gå i skuret flere gange i løbet af dagen for at få varmen. Det hører ingen steder hjemme. Ud over at folkene fryser, når de skal arbejde i lave temperaturer, så er det en rigtig dårlig forretning for arbejdsgiveren med frysende håndværkere. Det er simpelthen umuligt at lave noget i længere tid ad gangen, og er det stillestående arbejde med rørsamlinger eller skruer for eksempel er det nærmest umuligt, siger Freddy Ridderhaugen.

Første påbud er givet

Chefkonsulent i Arbejdstilsynet Kell Guldager Petersen oplyser, at branchen har haft et år til at tilpasse sig de nye regler, idet Arbejdstilsynet først fra nytår 2012 er begyndt at håndhæve temperaturkravene.

- Beskyttelsen af de ansatte mod kulde vurderes som en række andre forhold ved tilsynsbesøg. Der skal være tale om en vis alvorlighed, før der gives påbud, men det er sket de første halvanden måned efter nytår, at vi har måttet give påbud, oplyser han.

Kell Guldager Petersen gør opmærksom på, at temperaturkravet skal vurderes i forhold til hvilket arbejde, der udføres, ligesom det skal vurderes om de beskæftigede udsættes for vind, træk eller regn, der giver yderligere nedkøling.

Temperaturkravet gælder i princippet også udendørs. Her kan kravet helt eller delvis opfyldes ved, at arbejdsgiveren sørger for varmt tøj til de beskæftigede.

Hvor der er tale om større byggepladser med to eller flere arbejdsgivere er det bygherren, der har ansvar for indretning af og sikkerhedsforholdene på byggepladsen, herunder indtænkning af inddækning og eventuel opvarmning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094