23948sdkhjf

Byggeriet indkalder til høring om aftaler

Revisionen af byggeriets aftalesystem går for alvor i gang i slutningen af april, når byggeriets aktører indkalder til høring
Godt 20 år efter den seneste store revision står det, som nogen kalder byggeriets grundlov - AB-systemet med AB 92, ABR 89 og ABT 93 - over for grundlæggende revisioner igen.

Debatten om en ændring af ikke mindst betingelserne for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed, AB 92, blev for alvor åbnet her i Licitationen - Byggeriets Dagblad af DI - Organisation for erhvervslivet den 25. januar, og kort efter kom blandt andet Bygherreforeningen på banen og efterlyste en revision af hele aftalegrundlaget i bygge- og anlægsbranchen - herunder også en revision af ABT 93, der er bestemmelserne vedrørende totalentrepriser, og ABR 89, som omfatter rådgivningen.

Mange parter

Og det tager byggeriets aktører nu fat på med en høring onsdag den 25. april i København, hvor Dansk Byggeri, Bygherreforeningen, Danske Ark, BAT-kartellet, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Tekniq vil have ønsker og forventninger til fremtidens aftalesystem på bordet.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvilke ambitioner vi skal have, og hvilke betingelser der skal være fremadrettet, for vi har mange parter inde over og dermed også ambitioner, siger direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.

Han erkender, at det bliver en lang og ikke særlig nem proces at få alle parter til at møde hinanden. Men ændringer af aftalesystemet har aldrig været en nem proces.

- De andre gange har det ikke været nemt, og vi har mange parter at tage hensyn til. Samtidig er EU’s udbudsdirektiv sendt til høring, og det skal også tænkes ind i de nye bestemmelser. Så vi har både nationale og internationale interesser at tage hensyn til, understreger Michael H. Nielsen.

Åben og bred diskussion

Siden de nuværende aftalekomplekser kom på banen har ikke mindst samarbejdsformerne i byggeriet ændret sig markant med et øget fokus på for eksempel OPP- og Esco-projekter, som indeholder nye aftaleformer og arbejdsdelinger.

Samtidig er den klassiske arbejdsdeling mellem rådgiver, udførende og leverandører løbende blevet ændret, ligesom der er øget fokus på produktivitet og bygbarhed.

Derfor håber Michael H. Nielsen også på en åben diskussion ved høringen.

- Vi opfordrer til en åben og bred diskussion om ambitionerne og til at finde nogle temaer at gå videre med. Men vi skal også finde ud af, hvordan rollefordelingen bliver, og hvilken rolle det offentlige skal spille. Samtidig skal finansieringen af en revision også tænkes ind, understreger Michael H. Nielsen.

Høringen finder sted den 25. april på Borups Højskole i København fra kl. 13 til 17, hvor hver organisation blandt andet får mulighed for at komme med sine visioner for fremtidens aftalesystem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188