Nora er kommet i gang i københavnerkalken
Første maskine er i gang med at bore ud til Cityringen - den anden er ved at blive samlet
Nu gnaver Nora, som den første tunnelboremaskine er døbt, 12-14 meter i døgnet, og sker der intet uforudset og tempoet holdes, vil Nora nå frem til stationsskakten ved Nørrebros Runddel i slutningen af denne måned. Dermed når metrobyggeriet endnu en lille milepæl, idet det bliver det første af en lang række gennembrud til de kommende underjordiske metrostationer på Cityringen.
Selv om arbejdet med at bore er kommet senere i gang end oprindeligt planlagt, holder den overordnede tidsplan for anlægsarbejdet. Det siger Erik Skotting, teknisk direktør i Metroselskabet.
- Med forbehold for klagesagerne og afgørelsen i Natur- og Miljøklagenævnet, så holder tidsplanen. Vi forventer fortsat at kunne tage Cityringen i brug i december 2018, siger Erik Skotting.
- Hvis vi ikke får tilladelse til udvidet arbejdstid, så bliver der tale om en forsinkelse, men i første omgang håber vi at få en afgørelse fra nævnet, så vi kender vores rammebetingelser. Den store plan holder. Usikkerheden baseret sig på, hvad der bliver slutkonsekvenserne af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse, siger Erik Skotting.
Han vil ikke give et bud på, om de forsinkelser, som de snart fire måneders klagesag og arbejdsmæssige begrænsninger har givet, kan indhentes. Det kommer an på de betingelser, der kommer til at gælde for arbejdet.
Når forsinkelser ved arbejdet på stationsskaktene kan påvirke tunnelboringen hænger det sammen med, at de i alt 21 stations- og arbejdsskakte skal være færdige for at kunne modtage tunnelboremaskinerne.
Tria skal samles
Mens Nora er godt på vej gennem københavnerkalken under Nørrebro, så er den anden af de store tunnelboremaskiner, der får navnet Tria, netop nu ved at blive samlet på bunden af den knap 70 meter lange arbejdsskakt under Nørrebroparken. Alle maskinens mange dele er hejst de 40 meter ned i skakten og er ved at blive samlet. Der går dog endnu en måned, før den er klar til test, hvorefter den kan gå i gang med at bore et rør parallelt med det rør, som Nora allerede er godt i gang med.
Boremaskinerne, i daglig tale aldrig andet end TBMer, er hver mere end 100 meter lange. Borehovedet består af knive og skrabere, der knuser kalk, jord og andet materiale, det støder på under sin vej under København og Frederiksberg. Finmekanikken kommer fra japanske Kawasaki, mens det er metrokonsortiets tunnelentreprenør SELI, der bygger resten og i øvrigt også samler maskinerne i Nørrebroparken.
Bortset fra at teknologien har udviklet sig, er TBMerne stort set identisk med de to TBMere, der i slutningen af 90erne og begyndelsen af 00erne borede tunnel fra Frederiksberg til Amager, oplyser byggeleder Søren Degn Eskesen, tunnelekspert i Metroselskabet og udlånt fra bygherrerådgiveren Cowi.
Der er tale om en såkaldt jordtryksbalancemaskine, hvis borehoved består af en stor roterende skive, der knuser og gnaver det materiale, det møder på sin vej og siden via en snegl og et transportbånd transporterer materialet baglæns gennem maskinen. Her fyldes sedimentet på togvogne, der med diesellokomotiv trækkes til nærmeste arbejdsskakt, hvor det hejses op til et midlertidigt depot, inden det køres til Nordhavn, hvor det bliver opfyld til den nye bydel.
TBMernes skjold har en udvendig diameter på 5,8 meter, mens betonringen, som maskinen medbringer og bringer på plads har en diameter på 4,9 meter. Gabet herimellem fyldes med betonmørtel, som sprøjtes ind gennem TBMens skjold. Det er netop for at forhindre, at mørtlen størkner, at TBMerne skal køre i døgndrift uden afbrydelser.
Skjoldet er omkring 10 meter langt og skaber en slags falsk tunnel, hvor der er syv tunnelringe. Hver tunnelring er 1,40 meter lang og består af seks segmenter, der sættes på plads med hydraulik og samles med dyvler og bolte.
En kort juleferie
Den forventede fremdrift er ni-ti ringe eller 12-15 meter i døgnet.
Søren Degn Eskensen forventer ikke, at skiftende materialer i undergrunden vil give anledning til forsinkelser. Udfordringen er, at boremaskinerne hele tiden har de nødvendige materialer i form af cementmørtel og tunnelringe.
Maskinernes eneste pauser bliver, når de efter at være brudt igennem til en stationsskakt skal trækkes og skubbes gennem skakterne, inden de kan fortsætte borearbejdet. Eneste reelle stop bliver en 10 dage lang juleferie, hvor mandskabet holder fri.
Det er borebisser fra SELI, der bemander TBMerne med 15 mand pr. vagt i treholdsskift. I alt har SELI i øjeblikket 120 mand beskæftiget på de indtil videre to maskiner.
Inden i første omgang Nora kan bryde igennem væggen til stationsskakten ved Nørrebros Runddel skal skaktens vægge forsynes med en vandtæt membran og betonvægge. Det er det portugisiske firma Cinterex, der udfører betonstøbningen.
Først i 2014 kommer de to sidste TBMere til Danmark. De skal indlede deres arbejde fra en arbejdskakt i Sydhavnen.