23948sdkhjf

En mio. til forebyggelse

Entreprenørvirksomheden Jortons betonsjak har fået bevilling til udviklingsprojekt for at lette arbejdet med stavvibrator
Det er hårdt og belastende for kroppen, når struktøren og betonarbejderen ved hjælp af en stavvibrator under betonstøbninger sikrer sig, at den flydende beton tømmes for luft.

Det giver i værste fald nedslidning - men behøver det være så hårdt? Det vil faktisk vise sig, idet Forebyggelsesfonden har bevilget knap en mio. kr. til et projekt, der skal udvikle et enkelt og lettilgængeligt redskab, der skal forbedre arbejdspraksis ved brug af stavvibrator ved støbning af vægge.

Det er entreprenørvirksomheden Jorton, der står bag ansøgningen, mens det er ingeniørfirmaet Lolle & Nielsen og rådgivervirksomheden Orbicon, der står for selve projektet, udviklingsarbejdet og arbejdsmiljørådgivningen.

Masser af engagement

Udviklingsarbejdet er netop begyndt med en række workshops med tre af Jortons betonsjak, som har kastet sig ind i arbejdet med både engagement og udviklingsforslag. De arbejder i øjeblikket på Zoologisk Have nye isbjørneanlæg, der er karakteriseret ved komplicerede støbninger.

- Jamen, vi er da i den grad interesserede i at der udvikles udstyr, som gør hverdagen mindre belastende, og netop arbejdet med vibratoren er noget, som giver ondt i ryg og skuldre, siger Leif Christiansen med 35 års arbejde i branchen.

Hans kollega Henrik Hansen greb ved første workshop straks en blyant og tegnede et ophæng, som skal kunne gøres fast til forskallingsvæggen eller støbestilladset og bære stavvibratorens vægt, så betonarbejderen alene skal styre vibratoren.

- Det er bare en ide, og om det kan lade sig gøre, ved jeg ikke. Vibratoren håndteres ofte i strakte arme, så det handler om at slippe for vibratorens vægt, siger Henrik Hansen.

Vægten og vibrationerne i stavvibratorer varierer alt efter hvilken form for arbejde, der udføres. En standardvibrator sænket til bunden af en tre-fire meter høj form vejer omkring 13 kg, og den belastning øges markant, når vibratoren trækkes op igennem den flydende beton.

Opmuntrende

Det er Byggeriets Arbejdsmiljøbus, der har fået ideen til udviklingsarbejdet.

- Generelt har jeg fra flere af branchens folk hørt, at man ikke tror, det kan lade sig gøre at udvikle noget, som både letter belastningen og som samtidig er praktisk og håndterbart, så derfor var det ekstra opmuntrende ved den første workshop at opleve både begejstring og ideer til, hvad man kan gøre, siger Niels Erik Danielsen, konsulent i Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

- Min forventning er fortsat, at det kan lade sig gøre at udvikle noget, som kan nedsætte belastningen, siger han.

Projektet løber til 1. maj næste år. I første omgang handler det om at få ideer på bordet, hvorefter der skal udvikles modeller, inden man er så langt, at der bliver tale om modeller i fuld størrelse. Det bliver Jorton-sjak, dels nogle af dem, der var med ved den indledende workshop, dels nye sjak, der undervejs er med i udviklingsarbejdet og afprøvning af modellerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112