23948sdkhjf

Tilsæt cement og rør så rigtig godt rundt

Ny metode til oprensning af bassiner er både billigere, hurtigere og mere miljøvenlig
HTK Forsyning A/S har taget en helt nyudviklet metode i brug i forbindelse med oprensning af et cirka 4.000 kvm stort regnvandsbassin ved Klovtofte i Taastrup.

Metoden, der går ud på at stabilisere slammet med cement, giver en væsentlig reduktion af både omkostninger og projektvarighed. Og så er den mere miljøvenlig end traditionel oprensning.

- Vi havde oprindeligt udbudt opgaven som en traditionel oprensningsopgave, hvor slammet suges op i poser, som derefter skal ligge, så vandet kan sive ud af slammet, inden det kan bortskaffes, siger Kai Dyrsø Petersen, der er projektleder hos Moe Rådgivende Ingeniører.

Tør cement

Men efter at have vundet opgaven, præsenterede Arkil A/S Miljøteknik HTK Forsyning A/S og Moe for et alternativt løsningsforslag, hvor slammet i stedet mixes med cement. Metoden, der kaldes cementstabilisering, har Arkil A/S Miljøteknik selv udviklet i forbindelse med en større opgave på Kolding Havn.

- I udlandet har man gennem nogen tid brugt en metode, hvor man blæser tør cement ned i det slam, man ønsker at stabilisere. Det giver nogle gevaldige støvgener, så derfor udviklede vi i forbindelse med projektet på Kolding Havn en metode, hvor vi kan blande en våd cementslorry i slammet – helt ned til 4,5 meters dybde, fortæller Kim Rikard Jensen, der er projektchef hos Arkil A/S Miljøteknik.

Med den helt rette mængde cement pr. kubikmeter og en gravemaskine påmonteret en anordning, der mest minder om en krydsning mellem en tvangsblander og en stavblender, kan det cementstabiliserede slam få nøjagtigt den fasthed, man ønsker. Og efter endt hærdning kan det graves op og transporteres bort på samme måde som almindelig jord.

Omkostningerne ned

- Det var et rigtig interessant løsningsforslag. For det første betød det, at vi var fri for at anlægge en cirka 2.000 kvm stor liggeplads med membran til poserne med slam. For det andet reducerede det projektets varighed med op mod 60 dage. Og for det tredje forventer vi, at metoden vil skære op til en fjerdedel af omkostningerne, forklarer Kai Dyrsø Petersen og fortsætter:

- Herudover er løsningen også mere acceptabel for miljømyndighederne. Normalt tilsætter man en polymer til slammet, når det suges op i poserne for at sikre, at vandet fortrænges og efterlader en sammenhængende afvandet slam. Arbejder med kemikalier indeholder altid potentielle risici. Med cementstabiliseringen tilsætter vi kun cement, som er ganske uskadeligt – et faktum som blev modtaget positivt af miljømyndigheden.

Mere slam

Eneste ubekendte i ligningen er dog mængden af slam, der skal bortskaffes. I stedet for, som med den traditionelle metode, at lade vandet løbe ud af slammet, forbrænder cementstabiliseringen en stor del af vandet i slammet. Men cementmængden øger dog den samlede vægt, de første tests viser en vægtforøgelse på cirka 10 vægtprocent. Det giver en lidt højere vægt og dermed mere, der skal bortskaffes.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141