23948sdkhjf

Stål uden mærke kan koste dyrt

Det kan have konsekvenser, hvis ikke bygningskonstruktioner af stål er CE-mærket til sommer
Den yderste konsekvens, hvis myndighederne efter 1. juli 2014 opdager, at et byggeri er ulovligt, fordi bygningskonstruktioner i stål og aluminium ikke er CE-mærket efter den nye standard DS/EN 1090, er, at det må laves om.

- Skrækscenariet er, at der kommer en myndighed og tjekker, om tingene er i orden. Hvis myndigheden kontrollerer et byggeri, og det viser sig, at konstruktionerne ikke er CE-mærket, så kan man blive pålagt at lave det om, siger Mogens G. Nielsen, chefrådgiver i Rambøll.

Han peger på et tidligere eksempel fra 2011 omkring CE-mærkning af beton, hvor en entreprenør blev pålagt at rive en skolebygning ned i Rebild på grund af manglende CE-mærkning af betonelementerne.

- Noget tilsvarende kunne man frygte kunne ske med stål, siger han.

Samme konsekvens påpeger Niels Christian Nielsen, chefkonsulent i Metal- og Maskinindustrien, en del af Dansk Industri (DI).

- Konsekvensen for bygherrerne, hvis de har anvendt stålkonstruktioner uden CE-mærkning, er, at de skal bringe det i orden. Det kan vise sig at være både vanskeligt og omkostningstungt, siger Niels Christian Nielsen og fortsætter:

- Hvis de ikke kan dokumentere, at for eksempel stålspærrer er lavet i henhold til DS/EN 1090, skal de enten bruge ressourcer på at gå tilbage i deres system for at få dokumentationen lavet på bagkant eller endnu værre, lave det om for at komme til at overholde lovens krav.

Det er dog langt fra sikkert, at myndighederne vil kræve, at byggeriet skal laves om.

- Hvorvidt bygningen skal rives ned eller ej, kommer an på, hvilke fejl der er. Hvis man efterfølgende godt kan dokumentere, at bygningen er sikker, så vil man som udgangspunkt ikke kræve, at bygningen skal rives ned, men der vil stadig komme en sag ud af det, hvor de kan få påbud, bøder og blive politianmeldt. Det er en vurderingssag fra gang til gang, hvilke sanktioner der er, siger Charlotte Micheelsen, chefkonsulent i Energistyrelsen. Det er Energistyrelsen, som står for markedsovervågning, men også kommunerne kan bede om at få lovliggjort et byggeri, hvis de opdager, at det ikke lever op til kravene.

Det overordnede ansvar for, at et byggeri er lovligt, ligger hos bygherren.

- Helt grundlæggende er det bygherren, der har ansvaret for, at byggeriet er lovligt. Så kan bygherren selvfølgelig gå videre til entreprenøren, men det er en sag mellem bygherren og entreprenøren, forklarer Charlotte Micheelsen.

Miste kunder

Det kan også betyde påbud til stål-virksomhederne, hvis de ikke lever op til lovkravet.

- Producenter eller leverandører, som ikke overholder lovgivningen i forhold til CE-mærkningen kan lige som bygherrerne få påbud eller blive politianmeldt, og de kan også få påbud om at stoppe markedsføringen og salg af varerne, hvis ikke de per 1. juli 2014 er certificerede, siger Charlotte Micheelsen.

Ud over påbud kan det også gå ud over virksomhedernes omsætning, hvis de ikke er certificeret.

- Konsekvensen for virksomhederne, der ikke er certificeret 1. juli 2014, er udover at de ikke overholder loven, at de risikerer at blive fravalgt. Hvis man står med to produkter, der kan det samme, men hvor det ene overholder loven og det andet ikke gør, så vil de fleste nok pege på det lovlige produkt, når de skal vælge produkt, siger Niels Christian Nielsen.

Rambølls chefrådgiver påpeger også en mindsket kundeandel som konsekvens.

- Vores opfattelse er, at man i udlandet er længere fremme med certificeringen, og derfor kan de danske virksomheder risikere at miste kunder både i Danmark og i resten af EU, hvis de ikke er certificeret, fordi kunderne i stedet vælger andre europæiske leverandører, som er certificeret, siger Mogens G. Nielsen.

Firmaer er bagefter

Virksomheden Envo-dan, som har certificeringen på plads, langer ud efter bygherrer såvel som rådgivere, og siger, at de skal efterspørge mærkningen efter den nye standard, før virksomhederne bliver certificeret.

- Hvis ikke kunderne stiller krav om, at man skal leve op til en ny standard, så er incitamentet for at få den implementeret ikke så stort. Når det så samtidig er en lidt større opgave at indføre det, så ender det jo med, at kun få virksomheder får taget sig sammen til det i tide. Og der er ingen tvivl om, at det kommer til at blive et problem at nå at få certificeret alle, siger smedemester i Envo-dan Ole B. Jensen. Til det siger Mogens G. Nielsen:

- Det er selvfølgelig vigtigt, at der bliver stillet krav om certificeringen fra rådgivernes side. Det kan være en udfordring at få det bredt ud i hele branchen, og der er nok stadig nogen, som ikke er opmærksom på det.

Han understreger dog samtidig, at lovkravet først træder i kraft 1. juli.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109