Arkitektskole kommer under ét tag
Planerne for en ny arkitektskole i Aarhus er nu med ministerforslag rykket et stort skridt nærmere
Som kort beskrevet i Licitationen - Byggeriets Dagblad i går imødekom ministeren dermed et stort ønske fra Arkitektskolen Aarhus om at etablere sig som én bygningsmæssigt samlet institution i lokaler indrettet til undervisning.
Arkitektskolen har cirka 750 studerende og 175 ansatte - men i dag fordelt på flere adresser i Aarhus midtby.
Uddannelsesministeriet, Arkitektskolen Aarhus og Aarhus Kommune har udarbejdet det grundlag, der ligger til grund for forslaget.
- Jeg har særligt lagt vægt på den attraktive beliggenhed på Godsbanearealerne. Den vil kommunen udvikle til en kreativ bydel, båret af en mangfoldighed af kulturinstitutioner. Det passer perfekt til Arkitektskolen Aarhus og giver mulighed for en synergi med de omkringliggende kultursteder. Jeg har sat kvalitet på den uddannelsespolitiske dagsorden, og kvalitet handler også om ordentlige fysiske rammer, hvor læring har gode vilkår, og de gode ideer kan spire, sagde Morten Østergaard blandt andet på et pressemøde mandag.
Arkitektur på højt niveau
Det har ikke været muligt for Licitationen - Byggeriets Dagblad at få en kommentar fra rektor på Arkitektskolen Aarhus Torben Nielsen, men i et tidligere interview med ArkByg har han givet udtryk for drømme om at samle skolens aktiviteter, som i dag er spredt rundt i Aarhus, under ét tag.
- Uddannelsen af arkitekter herhjemme - i moderne rammer - skal også fremover sikre, at dansk arkitektur kan fortsætte sit høje niveau. Dansk arkitekturkvalitet styrkes for eksempel i høj grad af en sans for detaljer og indlevelse, sagde Torben Nielsen blandt andet.
Ved sin tiltrædelse som rektor i 2010 beskrev han sig selv som "en nørd, der er blevet leder" og vil i sin ledelse insistere på at holde et højt kunstnerisk niveau.
Til det formål skal også skolens fysiske rammer leve op til intentionerne, mener han.
Konkret forslag
Arkitektskolen er en statsinstitution under Uddannelsesministeriet og er finansieret af årlige rammebevillinger på Finansloven.
Det er et krav, at Arkitektskolen Aarhus kan drives i den nye bygning med de udgifter, den i dag bruger på husleje. Og det vurderer både skolen og ministeren er realistisk, siger de i en fælles erklæring.
Der skal nu udarbejdes et konkret forslag til aktstykke, som skal forelægges for Folketingets Finansudvalg, hvis endelige tilslutning er en forudsætning for realiseringen.
At Arkitektskolen Aarhus står foran at opføre nyt domicil har også gjort borgmester Jacob Bundsgaard (S) begejstret:
- Et stærkere uddannelsesmiljø og endnu mere gang i byggeriet i Aarhus. Det er resultatet af beslutningen, siger Jacob Bundsgaard, som tilføjer:
- Arkitektskolen er et kæmpe aktiv for Aarhus og for hele det danske arkitektmiljø, og jeg er derfor meget glad for, at skolens dynamik nu er fremtidssikret med byggeriet. Med et nyt domicil er skolen markant styrket og vil bidrage til at markere Aarhus som landets bedste studieby, siger han.