En vej ud af ledigheden er omskoling
Initiativ i Odense for at opkvalificere ledige bygningsarbejdere skal omskole ledige tømrere til jord- og betonarbejdere
En vej ud af ledigheden kan være en omskoling til jord- og betonarbejdere. Her er der nemlig udsigt til job de kommende år med flere milliardbyggerier som eksempelvis det ny universitetshospital og omlægningen af den gennemskærende Thomas B. Thriges Gade.
Derfor har 3F Bygningsarbejdernes Fagforening i Odense i samarbejde med andre a-kasser, jobcentret og AMU Fyn taget initiativ til en række kurser for ledige bygningsarbejdere.
I Aarhus har man haft succes med tilsvarende kurser, og alene i foråret har 55 ledige tømrere, murere og murerarbejdsmænd været på seks ugers kursus.
- Situationen er kritisk for mange af vores ledige, og derfor er det oplagt at forsøge at omskole nogle af de ledige til de job, som vi ved kommer i byen. Mange af de ledige må i den nuværende situation ændre deres fokus fra, hvad de har mest lyst til, og hvad der er brug for, siger Sigfred Pustelnik, der er sagsbehandler i 3Fs a-kasse i Odense.
Ledighed på 15 procent
- Vi ved ikke hvilke firmaer, der får de mange store opgaver, og om de selv tager arbejdskraften med, men en forudsætning for, at vi kan stille arbejdskraft til rådighed er jo, at vi har en kvalificeret arbejdskraft, siger Siegfred Pustelnik.
- De ledige bygningsarbejdere har jo kendskab til branchen, og der skal ikke så meget omskoling til med lidt oplæring i forskalling og jernbinding for eksempel, siger han.
Parterne er ved at tilrettelægge et kursusforløb og en række orienteringsmøder for ledige.
Det forventes, at AMU kan begynde de første kurser i september.
A-kassen har i øjeblikket en ledighed på omkring 15 procent med flest ledige tømrere. Derimod er blot 12 uddannede struktører netop nu uden arbejde.
Ud over det ny sygehus og nedgravningen af Thomas B. Thriges Gade er der store byggeprojekter i støbeskeen andre steder i byen, blandt andet på den såkaldte slagterigrund.