23948sdkhjf

Nyt spring fremad for klimasikring

Nyt tværfagligt samarbejde mellem førende tegnestuer og eksperter i vandabsorberende planter skal sikre vores byer i fremtiden
Danmark kan prise sig lykkelig for at orkanen 28. oktober ikke bragte store mængder regn med sig. Ellers havde følgerne af de mange stormskader, der indtil videre beløber sig til over en mia. kroner, været langt mere alvorlige.

Men arbejdet med at forebygge nye oversvømmelser som følge af fremtidens monsterregn fortsætter, senest med nye utraditionelle alliancer og firmakonstruktioner.

Et tværfagligt udviklingsprojekt, Urban Green, mellem byggerådgivere, biologer og anlægsgartnere, er nu blevet til en virksomhed, et ApS, der vil gøre byerne grønnere, sundere og smukkere. Planter, der tidligere blev betragtet som ukrudt, skal nu bruges strategisk i fremtidens byggeri og vejanlæg.

Partnerne i virksomheden er biolog Dorte K. Rhode Nissen, arkitekt Kasper Guldager Jørgensen og gartneriejer Keld Andersen.

Og mange rådgivere, der arbejder med byplanlægning er både direkte og indirekte påvirkede af de grønne tanker:

- Hvor udgangspunktet tidligere for mange artiktekter var det målbare, er det at tage højde for byens livsformer og puls kommet langt mere med i planlægningen, siger partner og kreativ direktør Helle Juul, Juul/Frost Arkitekter, til Licitationen.

Grønne kiler

Og altså også de grønne græsrodsbevægelser, der - uden at der går guerilla-gardening i den - vil kunne spille sammen med strømlinede arkitektvirksomheder, der forstår at imødekomme både borgernes og bygherrenes krav.

Som for eksempel tegnestuen Tredje Natur, der blandt andet har gjort sig bemærket med helt nye klimatilpasninger på Ydre Østerbro og skitser til grønne oversvømmelsessikrede “kiler" ved for eksempel H.C.Andersens Boulevard.

Stor velvilje

Urban Green-konceptet gør det muligt at skræddersy planteløsninger til bygninger, og konceptet møder ifølge initiativtagerne stor velvilje hos væsentlige samarbejdspartnere. For eksempel skal dele af det bæredygtige landskab, der kommer til at omkranse Novo Nordisks nye hovedsæde i Bagsværd, laves i samarbejde med Urban Green. Landskabsarbejdet til bygningen, tegnet af landskabsarkitekterne SLA, forventes anlagt i første halvår af 2014.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad fortalte forleden består arealudviklingen omkring det nye domicil af en blanding af smuk norsk skifer og store grønne arealer, der både giver arbejdsglæde for de ansatte og rekreative områder for de omkringboende.

- Det er unikt, at Urban Green giver mulighed for maksimal og sanselig biodiversitet med udgangspunkt i de nordiske vækster og biotoper. For landskabsarkitekter giver det mulighed for i endnu højere grad at designe med udgangspunkt i årstider, planter og dyreliv, siger landskabsarkitekt og projektdirektør i SLA, Rasmus Astrup, til building-supply.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142