Ni udvalgt til innovationspris
Ni virksomheder med hver deres løsninger på nogle af de praktiske og byggepolitiske spørgsmål, der skal besvares i fremtiden, er nomineret til Innovationsprisen 2013. Den uddeles i morgen hos DI Byg
Den gives til en virksomhed som anerkendelse af en særlig indsats, hvor innovation, samarbejde og værdi for kunden vægtes højt.
I år er der ni meget forskellige kandidater, med løsninger, der spænder vidt indenfor energibesparelse, klimatilpasning, miljø, digitalisering, sundhed, byggemetoder og nye forretningsmodeller.
Det er, ifølge DI Byg, et godt billede af, at byggebranchen er alsidig og opfindsom, og bidrager med mange forskellige løsninger. På DI Bygs årsdag er der også fokus på innovation, og på programmet er, udover ministeren, også Petersen Tegl A/S, HusCompagniet og Roskilde Festival Orange Innovation, der fortæller om deres forskellige forretningsmodeller.
- Innovation er normalt noget, man forbinder med opfindsomhed og kreativitet. Det er også rigtigt. Undersøgelser viser dog, at innovation også er med til at fremme og forbedre produktiviteten, siger branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.
Hun tilføjer:
- Innovation har betydning for produktiviteten. Derfor er det en ekstra stor fornøjelse, når DI Byg belønner innovation på DI Bygs årsdag i morgen.
Nye opfindelser
Og at finalefeltet er bredt sammensat, vidner rækken af produkter om:
Vipcon er for eksempel et slankt og energivenligt præfabrikeret facadeelement, der består af et højisolerende vakuumisoleringspanel, pakket ind på begge sider af højstyrkebeton.
En anden nomineret til prisen er Plastmo faskinen, lavet af stenuld. Den bruges til at aflede regnvand og har en hulrumsprocent på 94 procent. Hver faskine er en smal blok, der kan kobles sammen med det ønskede antal faskiner.
Men også PermaVej, en vandgennemtrængelig vejbelægning, kandiderer til Innovationsprisen. Belægningen kan anvendes til at fremme vandafledningen i forbindelse med skybrud og oversvømmelser. Vandet ledes igennem en flise, og opmagasineres i en grusbelægning.
Facader og solfangere
Men Passivhus System +C, et energivenligt, delvist præfabrikeret facadekoncept, vil give de andre kamp til stregen. Det består af tynde mursten, isoleringsbats samt teglfalse.
Nævnes skal også Lyngborg skimmelsvampsapparat, der kan detektere vækstbetingelserne for blandt andet skimmelsvamp. Alarmen er på størrelse med en fem-krone og har sensorer, der registrerer fugt og temperatur.
Og den priskandidat får konkurrence af GenieInspect, der er en inspektions-, tilsyns- og dokumentations-app. Med andre ord et værktøj til at samle dokumentation digitalt i form af billeder, noter, konstruktionstegninger og to-do-lister på én server.
Endelig er Energitaget også i førerfeltet til prisen. Energitaget består af en solfanger, der udgør hele taget, et jordvarmesystem, et styringssystem og et Waste Heat Recovery modul, der konverterer overskudsvarmen til el. Det er udviklet i samarbejde med blandt andre DMI og DTU.
Endelig bør nævnes Bionic Fire, en miljøvenlig brændeovn med en virkningsgrad på 86 procent. Ovnen kan ikke anvendes forkert og den automatiske forbrændingskontrol og lufttilførsel gør ovnen brugervenlig. Og sidst men ikke mindst Energiforbedret Lindab-port med energibesparelsesværktøj.
Løsningen, udviklet sammen med HMN Naturgas, består af en port med et energiforbedret portpanel. Med produktet følger et værktøj til beregning af energibesparelsen ved porten.