Partnerskab skal opføre ny svømmehal
OPP-rapport har inspireret Frederiksberg Kommune til at kigge på OPP-modellen
- Selve byggeriet af en ny svømmehal har været på skinner i et stykke tid, og det samme gælder debatten om et nyt p-anlæg, men pensionskassernes udspil har været medvirkende til, at vi nu kigger på OPP-modellen i stedet for at lave et traditionelt byggeri med entrepriseudbud, siger Adam Hey, der er afdelingschef for Udbud og Indkøb i Frederiksberg Kommune.
I rapporten, som den tidligere Dong-direktør Anders Eldrup og den tidligere Nordea-direktør Peter Schütze har stået i spidsen for, står der blandt andet, at der vil være væsentlige kommercielle muligheder forbundet med en svømmehal. Desuden peger rapporten på, at erfaringen viser, at private konsortier også etablerer andre faciliteter som eksempelvis fitnesscenter og spa i forbindelse med svømmehallen. Rapporten konkluderer, at en offentlig svømmehal på Frederiksberg er en god OPP-kandidat.
Håber på bydere
Adam Hey håber, at pensionsselskaberne vil byde ind som investorer på projekterne:
- Når nu pensionskasserne har været ude med det budskab, håber vi også, at de vil være medkonkurrerende på projekterne som part i et konsortium.
Økonomiudvalget i Frederiksberg Kommune skal tage beslutning, om svømmehallen skal udbydes som OPP-projekt den 25. november, mens beslutningen om p-anlægget først vil blive taget i 2014. Hvis udvalget godkender OPP-modellen til svømmehalsprojektet, forventer kommunen at sende en udbudsbekendtgørelse om prækvalifikation ud i starten af december.
- Hvis der er tre eller flere, der anmoder om prækvalifikation, så vil vi fortsætte udbudsprocessen, men hvis der derimod ikke er nogen interesse for projektet, så vil vi udbyde svømmehallen i et traditionelt udbud, siger Adam Hey.
I dialog med private
Frederiksberg Kommune vil udbyde OPP-projektet gennem udbudsformen konkurrencepræget dialog.
- Vi har valgt den udbudsform, fordi den er brugt før i forbindelse med OPP-projekter, og fordi vi tror, at den kan gøre det samlede projekt mere spændende. I den konkurrenceprægede dialog kan de private parter byde ind med idéer og udfordre vores byggeprogram, siger Adam Hey og tilføjer, at det er muligt, at kommercielle faciliteter som spa og fitness kan komme i spil, som pensionskassernes rapport nævner.
Der er afsat 100 mio. kroner til byggeriet af svømmehallen samt en idrætshal, som skal bygges i tilknytning til svømmehallen.
- Måske skal idrætshallen først bygges længere ude i fremtiden, men det kan også være, at vi under den konkurrenceprægede dialog finder frem til, at hallen skal være en del af OPP-projektet som option, forklarer Adam Hey.
Deponeringsregler i spil
Som tidsplanen ser ud nu forventer Frederiksberg Kommune at kunne påbegynde svømmehalsbyggeriet i midten af 2014, og at det står færdigt i midten af 2016. I forhold til deponeringsreglerne, som stiller krav om, at kommunen skal deponere et beløb svarende til hele den private finansiering, har kommunen den udfordring, at fritagelses-puljen for 2014 - den såkaldte OPP-pulje - allerede er ved at være tømt.
- Spørgsmålet om deponeringsafklaring vil også blive præsenteret for økonomiudvalget den 25. november. Byggeriet kommer også til at foregå i 2015, og slutningen af byggeriet i 2016, men vi er lige nu i gang med at undersøge vores muligheder, siger Adam Hey. Han opfordrer desuden interesserede virksomheder til allerede nu at kontakte kommunen, hvis de er interesserede i at høre nærmere om projektet.
Interesse for projekter
Adam Heys håb om, at pensionsselskaberne også vil byde ind på projekterne, når nu deres rapport fremhæver projekterne som gode business cases, ser ud til at blive indfriet.
- Jeg tror helt klart, at det vil være projekter, vi vil være interesserede i at byde på. Vi har tidligere i et konsortium sammen med Deas, MT Højgaard, PKA og PensionDanmark budt på lignende projekter - blandt andet parkeringsanlæg - og de to projekter falder fuldstændig ind i det felt, vi er interesseret i, siger Henrik Olejasz Larsen, som er investeringsdirektør i Sampension. Han forklarer, at samarbejdet mellem de tre pensionsselskaber samt Deas og MT Højgaard knytter sig til bygningsrelaterede OPP-projekter i størrelsesordenen 100 til 400 mio. kroner.
Til spørgsmålet om, hvorfor projekterne er interessante for samarbejdet at deltage i, svarer Henrik Olejasz Larsen:
- Vi mener, at vi kan komme med en model, hvor vi både kan bygge og drive byggeriet effektivt, fordi vi efterhånden har en del erfaring med den slags projekter, siger han og uddyber:
- Det at have byggeri- og driftsansvaret i et OPP-projekt gør, at vi kan udføre projektet mere rationelt på den måde, at vi allerede i planlægningsfasen kan tage højde for vedligeholdelsen.
Ikke kun i forhold til vedligeholdelse kan der ifølge Henrik Olejasz Larsen være fordele ved at anvende OPP-modellen.
- Det gælder ikke kun vedligeholdelse, men også drift og rengøring - altså alle de ting, som man måske først opdager bitterligt, når man har taget byggeriet i brug. I traditionelle bygherreløsninger vinder entreprenøren, fordi han kan bygge billigst muligt, men det er ikke altid det, der er billigst på den korte bane, som er billigst på den lange, siger han.