23948sdkhjf

Den politiske børnehave

Igen og igen undres mange vælgere over de beslutninger, der træffes i Folketinget. Det kan godt være, at beslutningerne stemmer godt overens med, hvad der står i lærebøgerne hos scient.poler, nationaløkonomerne og juristerne, men det strider mod den sunde fornuft, man kun kan erhverve gennem livs- og erhvervserfaringer.

Det er derfor ikke uden grund, at politiske iagttagere, og såmænd også ældre politikere, advarer mod, at flere og flere unge stiler efter en karriere som "professionelle politikere". Man behøver ikke lede længe på Christiansborg for at finde folketingsmedlemmer, der aldrig har sat deres ben på en "rigtig" arbejdsplads, og flere er end ikke færdige med deres studier – der selvfølgelig er scient.pol, jura eller polit.

Et forslag fra Dansk Folkeparti om "tvungen" erhvervspraktik for folketingsmedlemmer, de har jo en meget lang sommerferie, må, hvor fristende det ellers kunne være, henføres til afdelingen for spøg og skæmt. Folketingsmedlemmer kan ikke tvinges til noget som helst - de står kun til ansvar over for deres vælgere. Men man kan også vælge at opfatte forslaget som et desperat råb om behovet for bare en smule af den nødvendige sunde fornuft, der bør præge lovgivningsarbejdet. Den sunde fornuft man ikke får ved at have haft studiejob på Christiansborg for derefter at blive valgt til Folketinget. Det skaber kun politikere, der ikke træffer beslutninger ud fra, hvad de selv tror, er det bedste for Danmark, men hvad, de tror, kan få dem genvalgt.

Den helt store risiko ved den nuværende udvikling er skabelsen af en politisk overklasse bestående af de embedsmænd og de politikere, der via deres mere eller mindre fælles uddannelse vil kunne misbruge det danske samfund som et politisk eksperimentarium, hvor det ikke er praktisk erfaring fra den virkelige verden, der ligger til grund for den politiske beslutningsproces, men hvad der står i lærebøgene, og hvad man finder frem til i de fælles studiegrupper.

Fra ældre politikere har der været forslag om at genindføre et tokammersystem i Danmark – Landstinget og Folketinget. Det vil dog kun virke, hvis der eksempelvis indføres krav til medlemmerne af Landstinget om, at de skal være fyldt 30 år, inden de kan vælges. Det vil nemlig betyde, at de med en vis sandsynlighed ville være i besiddelse af den nødvendige livs- og erhvervserfaring til at kunne træffe de rigtige beslutninger – ikke alene for dem selv, men for Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.245