Byggefirmaer frygter udbuds-tab
Nyt EU-direktiv lægger op til udbud med mere dialog byggeorganisationer advarer mod misbrug, og Dansk Byggeri ønsker honorar til deltagere i udbud
Både Dansk Byggeri og Håndværksrådet frygter, at bygherrerne i alt for høj grad vil kunne indhente gratis viden om projekter fra de bydende byggefirmaer, der for det meste ikke får noget for det, da kun et firma jo får opgaven og betalingen.
- Konkurrencepræget dialog er en meget kritisabel udbudsform. Og den er direkte fjendtligt over for de små og mellemstore virksomheder. Den kan i alt for høj grad misbruges til, at virksomhederne skal bidrage med viden og kunnen uden at få noget for det. Og det er der simpelthen ikke ressourcer til i de mindre virksomheder, siger Håndværksrådets EU-jurist, Jeppe Rosenmejer.
Og Dansk Byggeri er på lignende måde skeptisk, men organisationen vil ikke afvise udbudsformen.
Pas på misbrug
- Som udgangspunkt og i visse situationer kan konkurrencepræget dialog være en positiv udbudsform, hvis det bruges korrekt. Langt de fleste større byggeopgaver er komplekse, og her kan det være nyttigt med en større kommunikation mellem ordregiverne og de udførende. Men den må ikke misbruges.
Det kan ikke nytte noget, at bygherrerne bruger metoden til at få en række firmaer til at finde frem til det korrekte udbudsprojekt, uden at deltagerne får noget for det, siger direktør i Danske Byggeri, Michael H. Nielsen.
Han mener, at dette misbrug kan finde sted i stor grad i denne tid, hvor Dansk Byggeris medlemmer ifølge Michael H. Nielsen oplever, at bygherrerne ikke vil betale for tilstrækkelig rådgivning i forbindelse med udbudsformulering.
Michael H. Nielsen frygter, at bygherrerne vil bruge konkurrencepræget dialog i større grad til at undgå at betale rådgiverne for et ordentligt arbejde.
For at undgå den situation, forslår Dansk Byggeri, at bygherren skal betale et honorar til de byggefirmaer, der bidrager i et udbud med konkurrencepræget dialog.
Helt uenig
Bygherrerne ser dog helt anderledes på konkurrencepræget dialog end Håndværksrådet og Dansk Byggeri.
Direktør i Bygherreforeningen Henrik L. Bang er helt uenig i, at bygherrer sparer på rådgivning i forbindelse med udbudsarbejdet.
Han mener, at der bliver brugt flere penge på udbudsrådgivning end nogensinde før i takt med det stigende antal klagesager.
Så han forstår slet ikke Dansk Byggeris argumentation. Bygherreforeningen er tilhænger af konkurrencepræget dialog.
- Vi synes, det er fint, at EU lægger op til en øget mulighed for at vælge konkurrencepræget dialog, da den form for udbud passer bedre til i dag. Tiden, hvor en bygherre sad i sit lønkammer og fuldstændigt formulerede det færdig udbud. er slut. I dag er kompleksiteten i moderne byggeri så stor, at det er en længere proces at nå til et godt resultat. Og her kan konkurrencepræget dialog være en god metode, som kan føre til både optimeret byggeproces og et bedre resultat. Og det er da til gavn for alle, siger Henrik L. Bang til Licitationen.
Byggeriets organisationer er dog mildt sagt skeptiske.
Vær på vagt
Dansk Byggeri er mere positiv end Håndværksrådet, men begge organisationer er meget på vagt over for modellen, og de opfordrer de danske politikere til at være det samme i forbindelse med EUs arbejde med det nye EU-udbudsdirektiv, der skal besluttes af både EU-kommissionen og EU-parlamentet.
Det nye direktiv, der vil ændre konkurrencereglerne i EU væsentligt, forventes at være klar inden jul.