23948sdkhjf

Kollisionskurven er nu endelig knækket

Digitalt byggeri viser sit værd, mener Bygningsstyrelsen, som netop har udbudt et nyt laboratoriebyggeri. Her introduceres såkaldt 4D-simulering til støtte for kollisionskontrol i 3D
Bygningsstyrelsen har nu udbudt et nyt laboratoriebyggeri på Aalborg Universitet i Esbjerg. I projekteringen har der været stort fokus på kollisionskontrol i 3D og såkaldt 4D-simulering i forbindelse med udbuddet.

Selv om ethvert byggeprojekt ved udbud burde være fri for kollisioner, er virkeligheden i de fleste tilfælde en anden, hvilket betyder væsentlige ekstraomkostninger og risiko for forsinkelser.

Fokus på kollision

Som et forsøg har Bygningsstyrelsen derfor valgt at sætte særligt fokus på kollisionskontrol ved laboratorieprojektet på Aalborg Universitet i Esbjerg.

Det indeholder 4.500 kvm nybyggeri og renovering af 1.000 kvm eksisterende byggeri. Det forventes, at nybyggeriet går i gang i februar 2014 og står færdigt i sommeren 2015.

Ekstra arbejde belønnes

Projektet foregår i samarbejde mellem Bygningsstyrelsen, Rambøll og Midtconsult, og rådgivningsfirmaet Exigo, der er specialiseret i integrering af 3D-modellering og projektstyring.

Forsøget har betydet systematisk kollisionskontrol hver 14. dag med efterfølgende dialog og opfølgning på virtuelle møder mellem de tre parter.

- Det er en proces, der skal være en fast del af den løbende planlægning og projektering. Umiddelbart kunne det betragtes som en ekstra arbejdsbyrde, men de relativt få ekstra timer, som bruges i forhold til den traditionelle kvalitetetssikring, er helt klart godt givet ud, mener Max Dahl fra Midtconsult.

Spare tid og penge

Exigos metode til kollisionskontroller har, ifølge en pressemeddelelse fra Bygningsstyrelsen, vist en reduktion i antallet af kollisioner på cirka 90 procent, sammenlignet med traditionelle metoder.

- Ved at sætte ind tidligt og inddrage flere end blot projektlederniveauet kan man komme i mål med kollisionsfrie bygningsmodeller – det er reelt første gang lykkedes at knække kollisionskurven før et udbud, siger Kristian Birch Pedersen fra Exigo.

Resultatet er, at Bygningsstyrelsens udbud har få alvorlige kollisioner og forventningerne er store:

- Der kan være mange penge og tid at spare ved at opdage potentielle fejl og mangler, inden man står på byggepladsen. Den virkelige prøve skal dog bestås under udførelsen, hvor gevinsten af det særlige fokus på kollisionskontrol gerne skulle vise sig, siger Lisa Sørensen, projektleder hos Bygningsstyrelsen.

4D-simulering for alle

Som et supplement til den traditionelle udbudstidsplan har Bygningsstyrelsen valgt at lave en 4D-simulering over byggeriet og de forskellige etaper. Det giver et hurtigt og mere retvisende overblik over projektet for alle og især de bydende entreprenører.

Derudover er projektet udbudt med mængder, og det har derfor været vigtigt at få samtlige bygningsdele i 3D-modellen klassificeret fra starten, således at de rigtige mængder kan trækkes ud af modellen og entreprenørerne derved kan give den rigtige pris.

Jo længere projekteringen skrider frem jo mere kompleks bliver modellen og derfor er det vigtigt at få alt klassificeret fra start.

Hjælp til slutspurten

I slutspurten op til udbuddet, hvor fejl let kan opstå, har processen omkring 4D-simuleringen hjulpet til at kvalitetssikre mængderne, lyder det. Her kobles tilbudslister, model og tidsplan nemlig sammen, hvilket giver et godt overblik.

- 4D-simuleringen er et rigtig godt værktøj for alle parter, der giver et hurtigt overblik over det kommende projekt. Interesserede bydere kan for eksempel bruge udbudstidsplanen til at vurdere, om projektet ser realistisk ud og det er derved med til at fjerne usikkerheden. For bygherre er risikoen for uforudsete ekstraudgifter også reduceret, idet materialet er langt mere præcist. Det har en kæmpe værdi for alle parter, siger Kristian Birch Pedersen.

“Ved at sætte ind tidligt og inddrage flere end

blot projektlederniveauet kan man komme i mål

med kollisionsfrie bygningsmodeller – det er reelt første gang lykkedes at knække kollisionskurven

før et udbud"

Kristian Birch Pedersen, Exigo.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172