EU-kommissær op på taget
Den danske EU-klimakommissær, Connie Hedegaard gik med på taget, da en belgisk virksomhed viste et nyt patenteret tagmateriale frem, som er baseret på vegetabilske affaldsprodukter
Produktet er fuldt ud lige så holdbart som den traditionelle Derbigum og er iøvrigt døbt Derbipure".
- Der er masser af miljømæssige muligheder i at anvende tagarealerne på især industrivirksomhedernes bygninger mere aktivt, siger den danske importør, Peter Krantz fra Eurotag Danmark A/S, i forbindelse med besøget forleden på fabrikken lige udenfor Bruxelles.
Anledningen var et fint besøg af EU-klimakommissær Connie Hedegaard, der på stedet fik en orientering om produkternes muligheder og de miljømæssige landvindinger, virksomheden har stået for, og en rundvisning i produktionen.
- Potentialet er enormt, for alene det, at vi kan afkøle tagfladen ved at anvende en hvid tagpap i stedet for en sort, gør at tagfladen køles af. Hvis man så kombinerer en hvid tagflade med et solcelleanlæg, har man pludseligt gjort taget på bygningen til en aktiv producent af energi, fortæller han videre.
Vigtigt signal
For producenten Derbigum og den danske importør, Eurotag Danmark A/S er besøget af klimakommissær Connie Hedegaard et meget vigtigt signal:
- Det betyder rigtigt meget for os, at vi bliver anerkendt for det udviklingsarbejde, der her er gjort af en virksomhed, som trods alt ikke er en kæmpevirksomhed, siger Peter Krantz videre.
- Jeg har opfattelsen af, at det er innovationen, der gør, at Connie Hedegaard finder det interessant. Men det, at vi faktisk anvender produktet på den store nye FN-bygning i København er også noget, der giver opmærksomhed.
Dygtige udviklere
Det belgiske firma har hentet nogle dygtige internationale ingeniører til Belgien for at være med til at udvikle produktet. Efterfølgende er det patenteret, og firmaet har i øjeblikket, så vidt det vurderes, en førerposition på området. Men flere vil naturligvis følge efter henad vejen.
- Som klimakommissæren siger, så er det vigtigt at vi får gennemført nogle attraktive ordninger, der kan være med til at bære de miljørigtige løsninger frem. Produkterne er jo fortsat ret dyre, fordi de er nyudviklede, og fordi der ikke i dette produktsegment, er en velorganiseret leverandørstruktur. Derfor koster det mange penge at skaffe råvarer til produktionen, men når først det er sat i system, så er der muligheder, og kun efterspørgslen kan være med til at få det på plads, siger Krantz.
EU-kommissær Connie Hedegaard viste sig som en meget opmærksom lytter, da hun forleden besøgte Derbigum-fabrikken.
- Med vort nye produkt har vi virkelig en chance for at gøre noget ved CO2-udledningen. Bygningsmassen er, når vi bare taler industribygninger, enorm, og her der virkeligt store muligheder for at gøre noget med vort nye produkt, fortalte Francis Blake, aktionær og marketingdirektør i Derbigum.
Cradle to cradle
Råmaterialet til Derbipure består af raffinerede rester fra blandt andet plantedele, træ og papir. Affaldsmaterialet omskabes til en membran, der i kvalitet og egenskaber ikke viger tilbage for den velkendte tagpap, der fremstilles af olie-produktet bitumen. Den passivt kølende hvide, vegetabilske membran er allerede blevet tildelt en cradle to cradle-certificering af det internationale miljøforskningsinstitut EPEA.
Netop cradle to cradle princippet er et vigtigt argument overfor blandt andre arkitekter og rådgivere, som på internationalt såvel som dansk niveau vækker stor interesse, da det er en del af den bygningsinnovation, der sker i disse år.
Det er endnu en dyrere løsning. Dette skyldes blandt andet, at strukturen bag leverancerne af råmaterialet ikke helt er på plads.
- Vi er nødt til at købe nogle tons her og nogle tons der for at skaffe materiale nok til produktionen. Det er en fordyrende proces, men i takt med, at oliepriserne stiger, og affaldsprodukterne får en værdi, der kan retfærdiggøre en mere samlet struktur, så vil produktionen af denne type tagpap blive mere effektiv, sagde Francis Blake, der opfordrede Klima-kommissæren til at overveje incitamentsordninger, der kan fremme udbredelsen af de langt mere miljøvenlige tagprodukter som for eksempel Derbigum.
Dansk reference
Eurotag Danmark har arbejdet kraftigt på at få et referencebyggeri i Danmark for at kunne udbrede produktet. FN-byggeriet på Marmormolen i København var en oplagt mulighed, og det faldt på plads, da man fra Eurotags side valgte at gå ind med en pris, der lå tæt på en traditionel tagdækning med bitumenpap. Dermed er der nu skabt mulighed for at fremvise konkrete resultater af den udvikling man har lavet i Derbigum - også i Danmark - og det med et internationalt tilsnit.
Plads til mere
Ifølge Connie Hedegaard er der nemlig også plads til udvikling på energiområdet i Danmark:
- Danskerne går nok lidt rundt med opfattelsen af, at vi er rigtig gode på dette felt. Vi har mange vindmøller, og det er blevet en stor og vigtig faktor for os i Danmark, men der er andre lande, der også kan det her, og nogle er på visse områder foran os, siger hun.
Hun erklærer at man er nødt til at skabe nogle incitamenter for at få indført disse nye løsninger:
- Det var jo netop det, der i sin tid i Danmark skabte successen med vindmøllerne, nemlig at man lavede nogle modeller, hvor det kunne betale sig for forbrugerne at investere i alternative energiformer. Det skal vi arbejde på i Danmark, såvel som i hele EU, siger hun.