Forsker: Forskel på hjælp til ledige er nødvendig
Danmarks seks største byer vil gøre jobindsats mere fleksibel, men der er brug for gamle dyder, mener ekspert.
Den enkelte arbejdsløse har nemlig et individuelt behov, og derfor skal der gøres forskel, så den jobsøgende får den rette hjælp, lyder det i udspillet fra de såkaldte "6-byer" til regeringen og Folketinget.
Og forslaget giver god mening, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.
- Det er nødvendigt at gøre op med den standardiserede jobsøgning. Alle har ikke behov for den samme måde at gribe tingene an på. Og man kan føle, at hjælpen fra jobcentret er ydmygende og kontrollerende, siger han.
Forslaget vil gøre forskel på hjælpen til stærke og svage ledige, således at jobcentrene afsætter flest ressourcer til de svageste ledige.
Flemming Ibsen efterlyser dog også en bedre jobformidling mellem de ledige og virksomhederne for at sikre, at de arbejdsløse søger de rette stillinger.
- Jobcentrene har ikke i tilstrækkelig grad dyrket virksomhedskontakten, og det er akilleshælen i det nuværende system, siger Flemming Ibsen og tilføjer:
- Man bør genopfinde de gamle dyder, som var i det gamle arbejdsformidlingssystem. Der skal virkelig udvikles en kontakt til virksomheder, og det kan så nedbringe antallet af ubesatte stillinger, tror jeg.
Arbejdsmarkedsstyrelsens halvårlige rekrutteringsundersøgelse, der baserer sig på en stikprøveundersøgelse blandt godt 14.000 virksomheder, har vist, at virksomheder ikke kunne finde de medarbejdere, de skulle bruge.
I foråret 2013 søgte virksomhederne således forgæves efter nye medarbejdere til 9400 stillinger, mens tallet kun var 5000 i samme periode året før. Der er tale om det højeste niveau i en forårsmåling, siden den økonomiske krise satte ind.
I efteråret 2012 var tallet dog marginalt højere, nemlig 9700.
/ritzau/