23948sdkhjf

Åbenhed skal afbøde problemer på Navitas

Åbenhed og dialog på Aarhus’ største byggeplads skal tage problemer i opløbet
Byggeoverenskomsternes særlige 48 timers møder, der skal sikre hurtig afklaring og løsning af sager med udenlandsk arbejdskraft, får nu sin særlige Aarhus-model.

På den store Navitas-byggeplads på Aarhus Havn bliver der et slags permanent 48 timers møde med faste møder hver 14. dag.

Det er det polske entreprenørfirma Budomex, der er genstand for den intensive mødeaktivitet. Budomex udfører størstedelen af betonarbejdet som underentreprenør for E. Pihl & Søn, der er totalentreprenør på projektet.

- Der beskæftiges i øjeblikket 175 polske betonarbejdere på projektet, og der sker konstant en enorm udskiftning af mandskabet. Derfor holder den almindelige model med 48 timers møder simpelthen ikke, og derfor er det nødvendigt med regelmæssige møder, så vi tager eventuelle problemer i opløbet, siger Ole Vagn Christiansen, byggegruppeformand i 3F Aarhus Rymarken, som har foreslået de faste møder.

Der er tale om frivillige møder og de indgår ikke, som 48 timers møderne, i fagretslig sammenhæng. På møderne deltager repræsentanter for Budomex, Pihl, Dansk Byggeri og 3F Aarhus Rymarken.

Kan danne model

På møderne fremlægges mandskabsoversigter, og på forlangende skal Budomex fremlægge dokumentation i form af eksempelvis kontrakter og lønsedler.

- De første måneders samarbejde var stærkt problematisk, og der var derfor brug for en mere konstruktiv måde at gøre tingene på, og det synes jeg vi har fundet. Vi har en åben dagsorden og en god dialog, hvor der ikke er noget, som gemmes under hovedpuden, og som skal være med til at lære Budomex, hvordan man arbejder i Danmark. Jeg bilder mig ind, at vi får afklaret en række forhold, inden de vokser sig til problemer, siger Ole Vagn Christiansen.

Han mener, at de faste møder og aftalerne om fremlæggelse af nødvendig dokumentation vil kunne danne model for samarbejdet på andre af de store byggeprojekter, der er på vej i Aarhus-området de nærmeste år.

På forkant

Konsulent i Dansk Byggeri Jørgen Boje ved ikke, om modellen skal anvendes ved alle fremtidige store byggeprojekter i Aarhus.

- Men det er et eksempel på, hvordan vi forsøger at undgå slagsmål og i stedet ser fremad. Det er en kæmpestor byggeplads med alle de besværligheder, som det giver. Vi forsøger med disse møder at komme på forkant i stedet for hele tiden at være på bagkant. Alternativet ville have været et hav af fagretslige møder. Vi prøver at være åbne og ikke som udgangspunkt mistænkeliggøre hinanden. Samarbejdsformen er ny, og vi skal lige finde vores ben, men indtil videre har det fungeret fint, selv om vi ikke altid er enige, siger Jørgen Boje.

Budomex har tidligere erkendt ikke at have overholdt dansk overenskomst, og i april accepterede firmaet en bod af ukendt størrelse for sine overenskomstbrud. To verserende faglige sager kører uafhængigt at den ny samarbejdsmodel.

Navitas bygges i et tidligere havnebassin og er Aarhus’ største byggeplads. Det er Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen, Århus Maskinmesterskole og Aarhus Kommune, der er bygherre på det 38.000 kvm store ikonbyggeri, der skal være centrum for energi, innovation og uddannelse og blive arbejdsplads for flere end 2.000 personer. Byggeriet skal stå færdig i 2014.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078