Vejrudsigten sender folk på kursus
EUC Nord har succes med at lave AMU-kurser stort set uden varsel
EUC Nord i Hjørring har haft succes med åbent værksted, hvor det næsten uden varsel er muligt at komme på skolebænken.
- Virksomheden kan ringe klokken syv om morgenen og aftale, at de vil gøre brug af åbent værksted samme dag, og så stiller folkene klokken otte, hvor man så finder ud af, hvad de er interesserede i. Vi prøver at finde en rød tråd, men håndværkerne behøver ikke nødvendigvis at deltage i det samme kursus, siger uddannelseschef Hans Ulrik Møller fra EUC Nord.
Han oplyser, at åbent værksted kræver en høj grad af fleksibilitet blandt lærerne.
- Det handler om indstilling, og der er blandt lærerne en kultur med en sådan fleksibilitet, hvor de er klar til hurtigt at sadle om og lave noget andet, end det ellers planlagte. Lærerne arbejder også med udvikling af kurser, og det arbejde kan bruges som en slags buffer, siger Hans Ulrik Møller.
Både teori og praksis
I det åbne værksted udbydes en række kurser og uddannelser inden for murer-, tømrer- og malerområdet. Der er oftest tale om kurser af få dages varighed, og der er tale om både praktiske kurser og rene teorikurser som eksempelvis energioptimering.
Der er ikke åbent værksted inden for anlægsområdet, hvor der hidtil har været et tilstrækkeligt antal kursister til de planlagte hold.
En stor succes
Baggrunden for udviklingen af åbent værksted har været, at der på visse kurser ikke er tilstrækkeligt mange kursister, og det betyder aflysning af hold.
Samtidig har der været et ønske om at synliggøre arbejdsmarkedsuddannelserne for små virksomheder og tilbyde dem de helt rigtige kurser, så der er match mellem behov og efteruddannelsestilbud.
Af de godt 600 kursister på efteruddannelse i bygge og anlæg på EUC Nord siden november har omkring halvdelen deltaget i åbent værksted.
- Det understreger, at åbent værksted har været en succes og har været med til at få kursister på uddannelserne. Det passer mestrene perfekt. I stedet for at skulle sende folk hjem og betale for G-dage, får de uddannelse i stedet, siger Hans Ulrik Møller.
Åbent værksted har kørt i tre år, og betegnes af Efteruddannelsesudvalget for Bygge/Anlæg og Industri som en succes, som med fordel kan spredes til andre uddannelsesinstitutioner inden for bygge- og anlægsområdet.
Brugerne er særdeles tilfredse med tilbuddet. Det skyldes blandt andet, at det dækker behovet for medarbejderuddannelse, når det er mest hensigtsmæssigt for virksomheden og medarbejdere, at der er kort tilmeldelsesfrist, at der er sikkerhed for gennemførelse og at der tages udgangspunkt i den enkeltes erfaringer og behov.
Åbent værksted er ikke kun målrettet virksomheder. Også ledige benytter i stor udstrækning åbent værksteds-kurserne.