Charmeoffensiv over for skoleelever
En guide om uddannelsesmulighederne og undervisningsmateriale skal gøre de unge interesserede i byggebranchen
Det skal der gøres noget ved, mener Dansk Byggeri og 3F. Parterne har derfor netop lanceret en hjemmeside, der skal guide de unge på rette vej - uanset om det gælder en erhvervs- eller en videregående uddannelse inden for branchen.
En stor undersøgelse, som Licitationen omtalte i sidste uge, viser, at mange unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse inden for bygge og anlæg ikke aner noget om mulighederne for at videreuddanne sig med en erhvervsfaglig uddannelse i bagagen.
- Vores initiativ til en særlig guide for at vise de mange veje, der er til en uddannelse og et job i bygge- og anlægsbranchen, er taget, inden vi kendte resultatet af undersøgelsen, men undersøgelsen bekræfter, at der er et stort behov for mere viden om uddannelsesmulighederne i branchen, siger Sidse Frich Thygesen, uddannelseskonsulent i Dansk Byggeri.
Sitet er henvendt til unge i alderen 14-19 år, det vil sige dels unge, som stadig går i folkeskolen, dels lidt ældre, der har forladt folkeskolen men fortsat er i tvivl om, hvilken uddannelse de skal vælge.
- Vi ønsker at styrke den generelle faglighed i den danske bygge- og anlægsbranche, og det er naturligt at begynde med de unge i folkeskolens 7.-9. klasser, fordi det er her, de første valg af uddannelsesvej træffes. Portalen, der hedder bygfremtiden.dk, giver de unge et overblik over branchens uddannelsesmuligheder, hvad enten de er interesserede i de mere almindelige fag som murer eller tømrer, eller de mere sjældne som stenhugger eller stukkatør. Den giver også en præsentation af EUX, uddannelsen, der kombinerer gymnasiet og erhvervsuddannelsen, ligesom man kan læse om mulighederne for at videreuddanne sig på basis af en erhvervsuddannelse, siger Sidse Frich Thygesen.
Regn med byggeri
Eleverne i folkeskolernes 7. og 8. klasser får også på anden måde mulighed for at snuse lidt til bygge- og anlægsbranchen. Det kan ske ved brug af undervisningsmaterialet Regn med byggeri og anlæg", der kan bruges i matematiktimerne.
Ved hjælp af materialet kan eleverne på baggrund af konkrete bygge- og anlægsopgaver beregne, hvor mange materialer, der skal anvendes, hvor lang tid arbejdet vil tage og hvor meget det koster.
Sidse Frich Thygesen oplyser, at det grundlæggende materiale er udarbejdet af Dansk Byggeri og Danske Malermestre for snart 12 år siden i en papirudgave. Nu er undervisningsmaterialet opdateret i en netversion. Det er sket med Tips- og Lottomidlerne i Ministeriet for Børn og Undervisning.
- Der er tale om to forskellige projekter, men målet er det samme: At give bygge- og anlægsbranchen synlighed i folkeskolen og fortælle om uddannelsesmulighederne i branchen. Håbet er så at det giver anledning til, at de unge og deres forældre reflekterer over mulighederne, inden det første valg af uddannelse skal træffes, siger hun.