Få bygge-konkurser afblæser ikke krisen
Laveste antal konkursramte virksomheder i bygge og anlæg i tre et halvt år øger ikke optimismen
- Ganske vist er 43 byggekonkurser det laveste siden august 2008, men sammenligner vi de første fire måneder i år med de første fire måneder sidste år, så er det stort set samme høje niveau, så der er desværre endnu ikke belæg for at påstå, at udviklingen er ved at vende, siger Andreas Fernstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri.
Han henviser til, at 243 bygge- og anlægsvirksomheder er erklæret konkurs i årets første fire måneder mod 256 i de samme måneder sidste år.
- Vi skal have tallene for de næste måneder, før vi kan se om der er tale om en sikker tendens. Vi skal naturligvis glæde os over et relativt lavt antal konkurser i april, men det kan skyldes tilfældigheder og påske med mange fridage på advokatkontorerne, så indtil videre forventer vi fortsat, at konkurstallet i 2012 vil havne nogenlunde på niveau med 2011. Da gik 774 virksomheder konkurs, og selv om det var færre end i både 2009 og 2010, var og er der tale om et fortsat højt niveau, der viser, at mange virksomheder har meget svært ved at skabe positiv bundlinje, siger Andreas Fernstrøm. Konkursstatistikken fra Danmarks Statistik viser i øvrigt en tendens til, at flere virksomheder med mange år på bagen bliver erklæret konkurs. Generelt var omkring en fjerdedel af alle konkursramte virksomheder mere end 10 år gamle. Totalt beskæftigede de i alt 383 konkursramte virksomheder godt 1.000 personer på konkurstidspunktet.
Tilbagegang i salget
Byggeriet kan i øvrigt også kun høste behersket optimisme af Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal for firmaernes indenlandske salg for marts. Her er i den sæsonkorrigerede udgave tale om en tilbagegang på 3,9 procent i forhold til måneden før, og også når årets første tre måneder sammenlignes med de tre sidste måneder i 2011 er der tale om en tilbagegang på 2,3 procent.
- Der er imidlertid også positive ting at udlede af tallene. For det første er byggeriets salg i alle tre måneder i år over 15 mia. kr., og for det andet er der tale om en fremgang på hele 12 procent i forhold til de første tre måneder i 2011. Selv om salget i første kvartal 2011 var lavt på grund af den ekstraordinære kolde og lange vinter, og det måske ikke helt er fanget af sæsonkorrigeringen, så tyder alt på, at salget bliver bedre i 2012, siger Andreas Fernstrøm.
Dansk Byggeri forventer fremgang i 2012 i forhold til sidste år både med produktion og beskæftigelse. Det er anlægsarbejde og reparation og vedligeholdelse, der giver fremgangen. Derimod forventes 2013 at falde tilbage på 2011-niveau.