Ledigheden falder til det laveste niveau siden 2009
Nye tal viser, at ledigheden nu er nede på under 200.000 personer svarende til 6,9 procent.
Det mener flere danske økonomer i kølvandet på de seneste tal fra Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse (AKU).
- Dagens tal er en rigtig glædelig nyhed for det danske arbejdsmarked. Glæden bliver ikke mindre af, at beskæftigelsen ifølge samme statistik også stiger.
- I andet kvartal steg beskæftigelsen således med 6000 personer fra første kvartal, siger Steen Bocian, cheføkonom fra Danske Bank, der ser dagens tal som et tegn på, at krisen er ved at slippe sit tag i dansk økonomi.
Den sæsonkorrigerede AKU-ledighed er dermed nede på 196.000 personer svarende til 6,9 procent af arbejdsstyrken, og det er det laveste niveau siden fjerde kvartal 2009.
AKU-ledigheden fordeler sig på dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, studerende og øvrige AKU-ledige.
Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i Dansk Erhverv, ser faldet i ledigheden som et tegn på, at dansk økonomi er på rette vej.
- Der er slet ingen tvivl om, at en stigning i beskæftigelsen kan puste nogle af de positive vinde ind over dansk økonomi, som vi har så meget behov for.
- En øget beskæftigelse vil skabe en større indkomst og mere sikkerhed om jobsituationen, hvilket begge er positive faktorer, der kan fyre op under det haltende private forbrug, således at der kan komme mere gang i produktionen ude i virksomhederne, siger Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i Dansk Erhverv.
Også makroøkonom fra Sydbank Peter Bojsen Jakobsen ser dagens ledighedstal som et lyspunkt i dansk økonomi, der generelt bevæger sig i den rigtige retning.
- Samlet er det dog vores vurdering, at dagens tal bidrager til billedet af, at dansk økonomi så småt er ved at finde formen, og at den ellers normalvise lunefulde danske sommer ikke har budt på andre overraskelser end usædvanligt godt vejr i år, siger Peter Bojsen Jakobsen.
Også landets finansminister stemmer i med landets økonomer og ser dagens ledighedstal som et godt tegn.
- Selv om man skal være forsigtig med at konkludere for hårdt på de her tal, vil jeg tillade mig at glæde mig over nøgletal, der understøtter det stemningsskifte, vi kan se i økonomien, siger Bjarne Corydon (S).
/ritzau/