23948sdkhjf

Byggekranerne står tæt i Oslo

Oslo er godt i gang med at forvandle sig fra at være hovedstad til at være en nordisk storby med en international profil. Der bygges som aldrig før, og priserne er høje
Der er gang i sagerne i Oslo. Den smukt beliggende hovedstad i Norge slynger sig langs vandkanten i bunden af fjorden, og byggepladsen er begrænset, så prisniveauet er skruet godt op. Efterspørgslen efter boliger og erhvervsfaciliteter er stærk, og den er stigende. Kvadratmeterprisen for en ny bolig med en god beliggenhed i Oslo ryger op på omkring 60.000 kroner og i nogle tilfælde helt op på 80.000 kroner for en kvadratmeter.

Der bygges

Det danske entreprenørselskab Hoffmanns norske ejer, Veidekke, der er Norges største entreprenørselskab, har kronede dage i Oslo i disse år. Men de er naturligvis ikke alene, og der konkurreres på at finde de attraktive beliggenheder i Oslo-området, som kan forandres eller udvikles til nye boliger, erhverv, butikker og domiciler.

Veidekke har fået en del af byggeretten til den gamle lufthavn Fornebu udenfor Oslo, og her svinges der byggekraner rundt. Det eneste der står tilbage af den gamle lufthavn, er det gamle flyveledertårn, og dele af den gamle ankomsthal, som i dag er blevet til et firmadomicil.

Og i takt med at der bygges på Fornebu, sælges der boliger. Faktisk har Veidekke oplevet at sælge for 130 millioner kroner på to timer rent. Blandt de dyre boligtyper er et mindre antal rækkehuse på 135 kvadratmeter. Hold nu fast, for hvor vi herhjemme anser en pris på tre-fire millioner kroner for dyrt, så er prisen er himmelhøj; 12 millioner norske kroner for et rækkehus på 135 kvadratmeter - og de er alle på nær et enkelt, solgt.

Når alle byggeretter er udnyttet, vil der på Fornebu-området være opført omkring 6.300 boliger i forskellige udformninger og typer, svarende til cirka 20.000 mennesker. Fornebu har en attraktiv beliggenhed, og derfor er priserne røget op.

Beliggenhed vigtigst

Som man siger i Oslo, så er der fire kriterier der tæller, når det gælder nybyggeri; Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed og atter beliggenhed....

Også developerselskaberne har gode tider, for det er nemt at sælge stort set alle typer boliger i byen. For eksempel er et stort område Tjuvholmen, der faktisk ligger lige der, hvor Oslo-båden kommer ind og tæt ved det smukke rådhus, næsten fuldt udbygget. Kun den yderste spids mangler på grunden, hvor der førhen lå en stor fabrik. Her ligger i dag et meget attraktivt blandet bolig- og erhvervsbyggeri med vidt forskellig, men meget moderne arkitektur. Her har arkitekterne fået frit spil, og det har givet et meget nuanceret bybillede, som man sjældent ser i nyt byggeri.

Tæt på Operaen

Et andet udviklingsområde, som netop er i gang under developerselskabet Urbanium, er Sørenga, hvor også Veidekke er med. Det er et mindre område, som ligger tæt på den nye Opera i Oslo. Her er det også en blanding af boliger og erhverv, man satser på, dog bliver der flest boliger. 760. 453 boliger er udbudt til salg, og de 403 er pt. solgt.

Priserne for en lejlighed her ligger på 35.000-60.000 kroner pr. kvadratmeter.

- Der sker en indvandring til Oslo på omkring 22.000 årligt, og det er et meget stort pres for en by som Oslo, så der er ikke nogen tegn på, at prisniveauet vil aftage, sagde Espen Pay, der er adm. direktør og stifter af Urbanium til dele af den danske erhvervspresse under et besøg i Oslo for nylig.

Store udfordringer

Oslo har med den store tilstrømning fået nogle gevaldige udfordringer både boligmæssigt og infrastrukturmæssigt. Byen kan som det ser ud nu, ikke udvides ind i landet, da man har skovgrænsen, og den er hellig for nordmændene.

Men omvendt er nordmændene vant til forandring i hovedstaden. Danske Christian IV, nåede at sætte sit præg på dele af byen med dens vinkelrette gader.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094