23948sdkhjf

Bunkermuseum i sand

Det kommende museum Center Blåvand bliver som noget helt enestående indkapslet i en gammel jordrampe til en af Vestkystens største kanonstillinger
Tegnestuen BIG og Museet for Varde By og Omegn præsenterer i morgen visionen for et kommende museumscenter med en unik beliggenhed, nemlig midt i klitlandskabet ved Blåvand.

Dermed vil det få et helt særligt arkitektonisk udtryk, der, ifølge tegnestuen, bliver integreret med de storslåede og rå naturomgivelser på den jyske vestkyst. Museet bliver indkapslet i den gamle jordrampe, som den tyske besættelsesmagt i krigens sidste år brugte, da de ville anlægge en af de største kanonbunkers på Vestkysten. Museet bliver desuden direkte forbundet til bunkeren Tirpitzstillingen, hvis labyrint af gamle ramper, vagtbarakker, kraftværker, værksteder (heraf eget lokomotivværksted) og betonblandeområder vidner om Atlantvolden og det arbejde, der blev lagt i at holde på de besatte områder.

Licitationen forsøgte i går at få en kommentar til det kommende byggeri fra projektleder Mette Bjerrum Jensen fra Varde Museum. Det lykkedes ikke, men til Licitationen 30. januar, da museet netop havde fået ja fra den internationalt kendte tegnestue, fortalte museumsdirektør Claus K. Jensen om det ambitiøse mål:

- Vi kunne jo lige så godt spørge den bedste. Hvis jeg skal være helt ærlig, var jeg nok ikke overbevist om, at det ville lykkes, men der gik kun en time, før svaret kom, sagde Claus K. Jensen, Museet for Varde By og Omegn.

Kanon af glas

Som en lidt ironisk kommentar til bunkerens oprindelige formål – at holde en allieret invasion ude – vil der som en del af det nye museumsprojekt blive skabt en kanon i de oprindelige dimensioner – dog mindre krigerisk. Den bliver således ikke af jern, men en nyfortolkning i glas og vil indeholde et enormt teleskop med udsigt over Vesterhavet og havvindfarmen på Horns Rev.

Museumsbygningen er en del af det kommende Museumscenter Blåvand med bunkermuseum, Danmarks Ravmuseum og eksperimentarium, og byggeriet får underjordisk forbindelse til Tirpitz-bunkeren.

Dermed kommer den til at ligge skjult i en bunke jord, der blev tilovers, da kanonstillingen blev bygget under 2. Verdenskrig:

- Opgaven er i virkeligheden umulig. Der er alle former for restriktioner på byggeri i området, som er fredet. Museumsbygningen bliver derfor gemt, men skal alligevel være spektakulær – og det er netop den udfordring, Bjarke Ingels Group er gået efter, siger Claus K. Jensen.

Projekt til 50 mio. kr.

De seneste måneder har arkitektfirmaet med hovedkvarter i København arbejdet på forprojektet, og sideløbende forbereder Varde Kommune en lokalplan, der kan bane vej for byggeriet og samtidig tager hensyn til landskabet.

Sydvestjysk Udviklingsforum betaler forarbejdet, og museet arbejder på at rejse penge til byggeriet. Prisen bliver på omkring 50 mio. kr.:

- Vi får et projekt, der er anderledes og overraskende. Det vil forhåbentlig gøre det nemmere at rejse pengene. Og jeg tror også, det bliver så spændende, at folk vil strømme til for at se ikke alene museumscenteret, men også bygningen, siger Claus K. Jensen.

Han håber på første spadestik inden nytår:

- Museet har 100 års jubilæum i 2012 - og det ville jo være en dejlig gave.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078