Fremtidens almene bolig skal være bæredygtig
Ministeriet for by, Bolig og Landdistrikter søsætter projekt for kommunerne, der kan være foregangskommuner på det almene boligområde
Det skal den også være i fremtiden, og lancerer Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter sammen med Arkitektforeningen et projekt, der skal få kommunerne til at tænke stort og melde sig til et udviklingsprojekt om en konkurrence om fremtidens, bæredygtige almene bolig
- Det er et rigtigt spændende projekt, som jeg er sikker på, der vil være bred opbakning til. Vi prøver at gå ind i fremtidens bolig fra en række forskellige og spændende vinkler. Dét må da være en udfordring, der kan sætte fantasien og idéerne i sving. Jeg vil derfor opfordre alle, der vil være med til at sætte præg på fremtidens almene bolig, til at tage imod udfordringen, siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).
Innovation og branding
Projektet rummer en række muligheder for innovation og branding af kommunen og boligorganisationen, både når det gælder bæredygtighedsområdet og måden, vi bor og lever på - alene eller sammen med andre.
- Det er et vigtigt og visionært træk af minister for by-, bolig og landdistrikter Carsten Hansen at igangsætte dette udviklingsprojekt. Projektet her vil bidrage til en fortsat udvikling af den almene boligform, og vil være til glæde for de mange lejere, der vil kunne se frem til at bo i en bolig. der er bæredygtig, ikke kun på de energi- og klimamæssige parametre, men også på de sociale. Projektet giver mulighed for visionær udvikling gennem det særlige udviklingsrum en arkitektkonkurrence kan tilbyde. Jeg har store forventninger til projektet, siger formand Natalie Mossin fra Arkitektforeningen.
To kommuner
Der udvælges først to kommuner, som skal indgå i et partnerskab med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og en boligorganisation i udviklingen af konkurrenceprogrammet for de to kommende almene bebyggelser.
Herefter iværksættes konkurrencen der er i to etaper, hvor første etape er åben for alle.
Anden etape er for tre - seks deltagere valgt som vindere i første etape, som skal kvalificere deres forslag.
Denne form for konkurrence skal sikre nytænkning, og at de bedste og mest innovative og bæredygtige løsninger kommer i spil. Arkitektkonkurrencen skal munde ud i to konkrete byggerier- et etagebyggeri og et til tæt-lavt byggeri beliggende i hver sin kommune.
I arkitektkonkurrencen vil der blive lagt vægt på løsninger, der tager højde for energireduktion, reduktion af driftsudgifter, fleksibilitet i videst mulig udstrækning, godt indeklima og klimatilpasning.
Det færdige byggeri skal derfor som minimum kunne certificeres efter den nye standard for bæredygtigt byggeri (DGNB) og vil dermed blive blandt de absolut første boligbyggerier, der opnår certificeringen i Danmark.