23948sdkhjf

EU vil have egen anklagemyndighed - men uden Danmark

Det danske retsforbehold i EU betyder, at Danmark står uden for nyt forsøg på at bekæmpe svindel med EU-penge.
Danmark og formentlig også Storbritannien og Irland kommer til at stå udenfor, hvis EU-Kommissionen kommer igennem med et forslag fremsat onsdag om at oprette en fælleseuropæisk anklagemyndighed.

Det siger justitskommissær Viviane Reding, da hun sammen med kommissær Algirdas Semeta, der har ansvar for bekæmpelse af svindel, præsenterer forslaget til at sikre en mere jævn og effektiv håndtering af sager om svindel med EU-midler.

Kommissionens forslag om en fælles anklagemyndighed bunder i ønsket om at få bedre værktøjer til at stille forbrydere til ansvar, hvis de stjæler EU-penge, der retmæssigt skulle være gået til landmænd, studerende, brobyggeri eller andre af EU's fælles budgetposter.

- Når det drejer sig om skatteydernes penge, så tæller hver en euro - og det gælder i særdeleshed i det aktuelle økonomiske klima.

- Forbrydere, der udnytter juridiske smuthuller til at stikke skatteydernes penge i lommen, skal ikke gå fri, bare fordi vi savner de rigtige værktøjer til at stille dem for retten, siger justitskommissær Reding på et pressemøde.

I dag er det op til de enkelte medlemslande at sørge for at følge op på de svindelsager, EU's antisvindelkontor, Olaf, gør dem opmærksomme på.

Forslaget går ud på at oprette et korps af EU-anklagere, der bliver udsendt til medlemslandene for at efterforske og forberede sager, som stadig skal behandles af de nationale domstole.

Kommissionens opgørelse viser, at der hvert år forsvinder mindst 3,5 milliarder kroner fra EU's kasser som følge af svindel. Men der falder kun dom i 42 procent af de kendte sager.

Det skyldes ifølge kommissionen enorme forskelle i de 28 landes iver og effektivitet efter at følge op på sagerne.

EU-Kommissionens forslag skal nu til behandling blandt medlemslandene og i Europaparlamentet.

Det danske retsforbehold betyder, at Danmark automatisk kommer til at stå uden for et nyt samarbejde på området.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094