Offentlige bygherrer svigter
Det kan ikke være rigtigt, at de offentlige bygherrer lader hånt om de aftaler, der gælder for det øvrige arbejdsmarked og ikke tjekker de arbejdsvilkår, der tilsyneladende findes på offentlige byggepladser.
Og hvorfor er det så sådan? Sagen er at de offentlige bygherrer herunder også kommunerne, er for dårlige til at tjekke, hvad der rent faktisk foregår på byggepladserne. 57 kommuner anvender altid eller nogen gange arbejdsklausuler, når de udbyder bygge- og anlægsopgaver. Men blot otte af kommunerne fører rent faktisk kontrol med, at arbejdsklausulen overholdes.
Ansvaret for de offentlige bygherrer må være skærpet, når det i disse tider er den offentlige sektor, der udbyder en stor del af de byggeopgaver, der er. At der er tale om en offentlig bygherre, fritager ikke for et ansvar for, at arbejdsklauserne overholdes. Snarere tværtimod. De fleste kan godt sige ja til udenlandsk arbejdskraft, men det skal være på vilkår, som ikke forringer danskernes muligheder for at få arbejde. Især i tider, hvor der er stor ledighed.
Flere kommuner melder sig nu under ILO-fanen, den internationale konvention, der skal sikre at aftaler på arbejdsmarkedet i det pågældende land overholdes, og at der ikke finder social dumping sted.
Social dumping er ikke kun et spørgsmål om feriepenge og nogle manglende lønkroner. Det kan være et liv i decideret fattigdom, hvor der arbejdes i alt for mange timer, der øger risikoen for arbejdsulykker og hvor boligforhold ofte ligner noget fra en sovjetrussisk Gulag. Ikke noget hverken det offentlige Danmark eller det private kan være bekendt. Hvis nogen her hviskede kædeansvar" så vil det nok i mange kredse ikke være så populært, men når det ikke skal være kædeansvar, så skal det være selvjustits - og den skal være reel.