Krisen betyder at flere lærlinge fyres
Krisen har givet flere sager i byggeriet om ophævelse af uddannelsesaftaler - men de fleste klares lokalt ved at lærlingen hjælpes videre til et andet firma
De fleste sager løses imidlertid lokalt og når aldrig til erhvervsuddannelsernes særlige retsinstans, Tvistighedsnævnet.
- Det vigtigste for os er, at lærlingen kan gøre sin uddannelse færdig, og derfor bestræber vi os på at finde en løsning lokalt, så det unge mennesker får en læreplads i en anden virksomhed. Og det lykkes i langt de fleste tilfælde, siger Johnny Frimann Storm, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F.
Få når tvistighedsnævn
I 2012 havde Byggegruppen i 3F i alt 163 sager, hvor en arbejdsgiver havde fyret en lærling - i de fleste tilfælde med den begrundelse, at der ikke var noget at lave på grund af manglende ordrer. Kun tre af de 163 sager havnede i Tvistighedsnævnet.
- Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiveren ikke ensidigt må opsige sin lærling på grund af manglende ordretilgang, og der er efterhånden skabt en retspraksis for, at arbejdsgiveren skal betale en godtgørelse og også løn for perioden efter opsigelsen. Men det er ikke et mål at få erstatning. Målet er at få gjort uddannelsen færdig, og derfor bruger vi og arbejdsgiverne vores netværk i lokalområdet til at skaffe en ny læreplads, siger Johnny Frimann Storm.
Netværk hjælp
Han vurderer, at det i langt de fleste tilfælde er reelt, at arbejdsgiveren ikke har nok at lave.
- Vi ved jo, hvordan krisen bider, men det betyder altså ikke, at arbejdsgiveren bare kan opsige lærlingen. Omvendt har vi ingen interesse i at fastholde lærlingen i en uddannelsesaftale, hvor der ikke er noget at lave og hvor han ikke lærer noget. I de fleste tilfælde er arbejdsgiveren ked af situationen. Systemet og netværket fungerer imidlertid, fordi der er gode folk ude i landet, som er med til at hjælpe lærlingen hen til en virksomhed, hvor han kan gøre sin udddannelse færdig, siger Johnny Frimann Storm.
Chefkonsulent i Dansk Byggeri Henrik Olsen bekræfter tendensen.
- Den faglærte arbejdskraft er vores fælles guld, og hvis en lærling har både ordentlig adfærd og gode kundskaber, har alle naturligvis en interesse i at bringe ham eller hende videre. Det benytter vi vores fælles netværk til. Ofte får den modtagende virksomhed en lærling, der er et pænt stykke henne i uddannelsen, og som derfor nemt kan tages ind i produktionen, vurderer Henrik Olsen.
Flest får medhold
Tvistighedsnævnet har netop offentliggjort sin årsberetning for 2011. Heraf fremgår, at i alt 90 sager er bragt for nævnet i 2011. Det er et markant fald fra 2009, hvor klagerne toppede med 133 indbragte sager, men dog omkring 50 procent flere end inden krisen. 19 af de 90 sager var lærlingeforhold i bygge- og anlægsbranchen. Kun restaurationsbranchen havde flere sager.
I 65 procent af sagerne ved Tvistighedsnævnet får klageren medhold. Kun i syv procent er der tale om frifindelse af arbejdsgiveren. De resterende sager enten forliges eller afvises.
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid var i 2011 13 måneder.