Gode udbud kan spare skattekroner
Kommunekassen og de lokale virksomheder kan spare tid og penge, hvis flere opgaver sendes i udbud og vel at mærke med omtanke
Umiddelbart lyder det lige til, men når kommuner og andre offentlige myndigheder sender opgaver i udbud, oplever virksomhederne, at der kan være fejl eller uklarheder i materialet.
Men med otte nye anbefalinger fra Udbudsrådet, er der nu hjælp at hente for både ordregiver og leverandør før, under og efter et udbud.
- En god udbudsproces med færre fejl og uklarheder kan spare begge parter for tid og penge. Derfor er det vigtigt, at de gode anbefalinger bliver læst, så de kan komme ud og arbejde i virkeligheden, siger Lea Stentoft, kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri.
Uklarheder om omfang
Mange virksomheder inden for bygge- og anlægsområdet byder på opgaver i kommunerne, og de oplever for eksempel, at uklarheder omkring omfang, krav og metoder kan give overraskelser.
- For eksempel oplevede de virksomheder, der bød på Sorø Kommunes vej- og parkopgaver, at kommunen opererede med en maxpris på opgaven, men den havde de ikke oplyst i udbudsmaterialet. Den slags overraskelser koster penge både for de virksomheder, som byder på opgaven, den virksomhed, der vinder opgaven og for den offentlige institution, der ønsker opgaven udført, siger Lea Stentoft.
God afvikling af udbud
Et positivt eksempel er Aarhus Kommune, der har været i dialog med blandt andet Dansk Byggeri i forbindelse med et udbud af håndværkerydelser for 105 mio. kroner.
Det gav en god afvikling af udbuddet, hvor lidt over 100 virksomheder fik del i opgaverne, og kommunen fremover sparer over 20 mio. kroner.
- Selvom det er kommunerne, der har ansvaret for udbuddet, så kan virksomhederne også selv være med til at gøre en forskel på selve udbudsprocessen ved for eksempel at læse udbudsmaterialet grundigt igennem, være opmærksomme på særlige udfordringer og gå i dialog med kommunen. Den gode udbudsproces går begge veje, og udbudsrådet har med anbefalingerne lavet et godt stykke arbejde, der kan hjælpe begge parter på vej til en bedre udbudsproces med færre misforståelser, siger Lea Stentoft.
Det anslås, at bygge- og anlægsbranchen hvert år bruger cirka seks mia. kroner på at give tilbud på offentlige og private bygge- og anlægsopgaver.