Skolegården inviterer lokalområdet indenfor
Mure og hegn omkring Amager Fælled Skole skal rives ned, så skoleområdet i stedet bliver et aktivt og rekreativt opholdssted for både elever og beboere omkring skolen
Skolen ligger klemt inde mellem Amagerfælledvej og Sundholmsvej, som murstensmure, hegn og hække skærmer mod trafik og de omkringliggende boligkarréer.
Amager Fælles Skole har i mange år levet et utilnærmeligt liv væk fra bymiljøet, men i 2011 besluttede skolens ledelse og Københavns Kommune at invitere Lokale- og Anlægsfonden med i et samarbejde om at gøre det lukkede skoleareal til et åbent og aktivt sted for det tætbebyggede byområde i det inderste af Amager, der er kendt for at rumme et begrænset antal offentlige rekreative områder.
Efter en omfattende proces med inddragelse af beboere, elever, lærere og de daginstitutioner, der ligger ved siden af skolen, blev der fundet en række idéer og ønsker til, hvordan den skarpe grænse mellem skoleområde og bymiljø kunne opløses og tilføjes nye muligheder for leg, bevægelse, kulturoplevelser og mere afslappet ophold.
Gynger og musikanlæg
Hvor der i dag er en meget lukket grænse mellem børnenes skoleområde og de voksnes verden, kommer der i fremtiden et mere åbent område med mulighed for boldspil, skaterfaciliteter og et parkourforløb.
Der kommer trampoliner, gynger, hængekøjer, balanceredskaber og opholdsplateauer. Der kommer en scene, hvor der kan afspilles musik fra ipods og mobiltelefoner på et fast integreret musikanlæg. Der kommer nye bakker med rutsjebane og klatretårne, som forbindes af gangbroer i flere meters højde, så man kan gå helt oppe i trætoppene. Hele området bliver belyst, så der sikres et trygt miljø året rundt.
- Vores nye skolegård kommer til at fungere som et åbent byrum, der inviterer lokalområdet ind. Den nytænker og udvider skolens funktion i forhold til lokalområdet og harmonerer samtidig fint med Folkeskolereformens intentioner om at skolen skal åbnes ud mod omverdenen. Områdeløft og forvaltningens arkitekter har fulgt med og deltaget aktivt i at udvikle ideer og rejse finansiering for at realisere visionen om skolegården som et åbent byrum. Der er et stort ejerskab allerede fra start, siger Yasar Cakmak, der er skoleleder på Amager Fælled Skole
En skov i byen
De mange nye aktivitetsmuligheder er kun en del af forandringen. Amager Fælled Skole får også en ny skov midt i byen.
På det i alt 10.000 kvm store skoleareal bliver der plantet cirka 100 nye træer i forskellige træsorter. Den nye skov kan både bruges som et læringsmiljø for eleverne og som udflugtsmål for en skovtur for beboerne i Sundholmskvarteret. Mellem træerne bliver der anlagt små kanaler til at lede regnvand fra tagene på de omkringliggende bygninger, til nedsivning i et grønt område.
Hele skoleområdet indrettes med mange små nicher med aktivitetsmuligheder, både i skovområdet og langs kanten.
Meget potentiale
Pia Allerslev (V), der fra i morgen er børne- ungdomsborgmester i Københavns Kommune, har fulgt med i skolens visioner om at åbne skolegården ud mod lokalsamfundet helt fra start.
- Idéen om et åbent aktivitetsområde i Sundholmskvarteret har rigtig meget potentiale, fordi det giver områdets børn, unge og de lokale beboere et nyt samlingssted, som indbyder til aktivitet. Det glæder mig, at vi nu kan skabe et område, hvor der er mulighed for leg og læring langt ud over skolens normale åbningstid, siger Pia Allerslev.
Projektet er tegnet af Nord Architects samt arkitekt Lene Nielsen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. Københavns Kommune støtter projektet med 9,5 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden har deltaget i udviklingen af projektet og støtter etableringen med 2,5 mio. kr. I alt koster projektet 13,5 mio. kroner at anlægge.