Handel med byggematerialer granskes
Trælasthandlere og byggevarehuse undersøges for ulovlige aftaler på markedet for handel til professionelle
Baggrunden for undersøgelsen er høje priser, at nye aktører har svært ved at etablere sig på det danske marked og særlige betalinger fra leverandører til trælasthandlerne. Der er ingen konkret mistanke om ulovlige prisaftaler.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer, at trælasthandlerne har en stærk position på markedet. Det udmønter sig i, at leverandører ofte betaler trælasthandlerne en fast procentdel af den omsætning, de har uden om trælasthandlerne direkte til slutkunderne.
- Vi ser nogle særlige forhold på markedet for handel med byggematerialer til professionelle. Vi har derfor iværksat en specifik undersøgelse blandt andet med fokus på eventuelle ulovlige aftaler. Jeg vil gerne opfordre personer i branchen med relevant viden om markedet til at kontakte os, siger Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Dyrere end udlandet
Som nævnt undrer styrelsen sig over høje priser på byggematerialer. Siden 2006 er byggeomkostningsinddekset steget væsentligt mere end forbrugerprisindekset. Samtidig er priserne på byggematerialer omkring 20 procent højere end andre europæiske lande, som vi normalt sammenligner os med, noterer styrelsen på baggrund af en analyse, som McKinsey gennemførte i 2010. Her blev sammenlignet hvad materialer til et etfamiliehus på 150 kvm koster, og priserne i Danmark er omkring 21 procent højere end gennemsnittet af priserne i Storbritannien, Sverige, Holland, Finland og Tyskland.
Ingen konkret mistanke
Kontorchef Jacob Schaumburg-Müller fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser over for Licitationen, at styrelsen ikke har konkret mistanke om ulovlige aftaler.
- Hvis vi havde en sådan mistanke, så ville vi give sagen videre til politiet. Vi oplever imidlertid, at der er problemer med konkurrencen på markedet. Det baserer vi blandt andet på tip, som vi løbende får samt de seneste års kraftigere stigninger i priserne på byggevarer end forbrugerpriserne generelt, siger han.
Tyndt grundlag
I Trælasthandlerunionen (TUN) kommer undersøgelsen som en overraskelse.
- Vi tager imidlertid situationen ganske roligt. Jeg føler mig ret overbevist om, at der ikke foregår noget ulovligt, siger Palle Thomsen, direktør i TUN.
Han betegner grundlaget for undersøgelsen for tyndt.
- Det er rendyrkede påstande. Man prøver at fremstille nogle ydelser fra leverandører til trælasthandlerne som noget odiøst, men en handel drejer sig ikke bare om transport, men også om forhold som salg, indkøb, rådgivning, optimering af logistik og meget andet. Der er ingen, der betaler for noget, de ikke får. Med hensyn til de høje priser, så aner jeg ikke, hvorfra de har, at priserne er 20 procent højere i Danmark end sammenlignelige lande. Jeg synes, det lugter af, at styrelsen er ude i et politisk ærinde. Vi imødeser undersøgelsen med sindsro, siger Palle Thomsen.