Fra ren Klondyke til skarp selvkontrol
Alene i de sidste 20 år har hele saneringsbranchen gennemgået en rivende udvikling med betydelig mere kontrol
Branchen er ved egen hjælp gået fra ren Klondyke til skarp selvkontrol, siger formanden for Asbestforeningen.
Foreningen, der blev stiftet i 1994, besluttede sig tidligt for, at det var bedre selv at være med til at drive udviklingen og påvirke reglerne frem for bare at få bestemmelser, regulativer og vejledninger trukket ned over hovedet.
Lykkeriddere i byggeriet
Branchen sidder således ikke på hænderne og venter på ny lovgivning og regler, men går tværtimod forrest med vejledninger, uddannelser og ikke mindst kontrol af sig selv.
Det har medført, at den danske saneringsbranche i dag er en af verdens mest fremsynede og sikre at arbejde i.
- Da Asbestforeningen blev startet, var Danmark et rent Klondyke for lykkeriddere i byggebranchen. Det blev derfor besluttet at etablere en brancheforening, der kunne være med til at sikre medarbejderne bedre arbejdsforhold og styrke branchens miljøprofil. Over årene har det udviklet sig, og i dag er den danske saneringsbranche en af de mest fremsynede og sikre i Europa og i verden, siger formand for Asbestforeningen, Jens Jensen.
Egen vejledning
Asbestforeningens vejledninger om håndtering af asbest, bly og PCB er i dag så anerkendte, at de danner baggrund for Arbejdstilsynets anbefalinger til andre om, hvordan man håndterer for eksempel PCB, der er en af verdens 12 mest giftige stoffer.
- Vi har et forbilledligt samarbejde med myndighederne. Og i dag er det faktisk Arbejdstilsynet, der anvender branchens vejledninger og ikke omvendt. Faktisk så er den første danske vejledning om håndtering af PCB kommet fra branchens selv. Det kan både Asbestforeningen og alle de mange medlemmer i foreningen være stolte af, siger Jens Jensen.
Indført egenkontrol
Udover tæt samarbejde med både Arbejdstilsynet, Miljøstyrelsen og Center for Miljø i Københavns Kommune om at skabe de bedst mulige vejledninger, så har Asbestforeningen også indført en egenkontrol, der blandt andet skal sikre medarbejderne ordentlige sikkerhedsforhold.
- Vi er ganske strikse med, at medlemmerne overholder vores vejledninger, når de arbejder med asbest, bly og PCB. Derfor har vi etableret en uvildig kontrolordning, som foretages løbende af Cowi, og som betales af medlemmerne selv, siger Jens Jensen, der fortæller, at branchen har haft medlemmer til kammeratlige samtaler og i enkelte tilfælde har været nødsaget til at ekskluderer virksomheder i foreningen.
Dansk Asbestforening har i dag 19 medlemsvirksomheder fordelt over hele landet.