Kommunal slinger på affaldsområdet
Undersøgelse viser, at mange kommuner stadig ikke har styr på deres erhvervsaffaldsordning og forsømmer information til firmaer
Danske Malermestre har gennemført en spørgeundersøgelse hos 296 af deres medlemsvirksomheder og her viser det sig, at 56 procent har fået besked fra kommunen om deres lokale affaldsordning, mens 34 procent intet har hørt.
Samtidig er der kommuner, der ikke er klar.
Blandt andet Amagerforbrænding, der betjener København og omegns 46.000 virksomheder.
Vær tålmodig
På deres hjemmeside beder Amagerforbrænding deres kunder om tålmodighed.
De skriver dog samtidig, at alle lokale virksomheder er velkomne på genbrugspladsen i løbet af januar, selvom tilmeldings- og betalingssystemet endnu ikke er klar. Betalingen for disse besøg ordnes efterfølgende, når systemet er klar sidst i januar, stod der i går på månedens sidste dag.
De forklarer forsinkelsen med, at lovgivningen om erhvervsordningen først for sent er faldet endeligt på plads.
Og lovgivningen er da også blevet hastet igennem og bekendtgørelsen har i flere kommuner endnu ikke været i høring.
Ingen undskyldning
Men direktør i Danske Malermestre, Ole Draborg mener nu ikke, at det er en reel undskyldning for ikke at foretage sig noget.
- Det holder ikke. Forliget til det nye erhvervsaffaldssystem blev indgået i juli sidste år, så kommunerne burde under alle omstændigheder have begyndt at forberede sig til dette system. Og et halvt år burde være rigeligt. Det er korrekt, at der har været nogle formelle ting, der skulle falde på plads, men kommunerne har vidst i lang tid, at systemerne skulle være der den 1. januar. Og under alle omstændigheder, er det da dårligt at brugerne virksomhederne - i så mange kommuner intet har fået at vide, siger Ole Draborg.
Godt princip
Både Danske Malermestre og de andre erhvervsorganisationerne inden for byggeriet som både Dansk Byggeri og Håndværksrådet er dog grundlæggende godt tilfreds med princippet i det nye system.
De mener, det sikrer, at det er brugerne, som skal betale udgifterne til affaldshåndtering. Men Ole Draborg mener, at nu bør kommunerne komme ud over stepperne, og igangsætte systemet. Han ser helst, at kommunerne vælger en blanding af abonnement og klippekortsløsning.
KL forstår frustration
Formand for Teknik og Miljø i KL (Kommunernes Landsforening), borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) forstår firmaernes frustration, som han mener, at de deler med mange kommuner.
- Det er svært at handle uden at regelgrundlaget er helt i orden. Og bekendtgørelsen er ikke færdig, så derfor er det svært at bebrejde de kommuner, der tøver. Virksomheder må væbne sig med tålmodighed, siger han til Licitationen.
Og kommunerne er frustrerede.
Blandt andet er de 19 kommuner under selskabet Vestforbrænding på Sjælland nu så frustrerede, at de beder Miljøstyrelsen om en klar fortolkning af reglerne. Vestforbrændings bestyrelse er forvirret efter en sag i medierne, hvor myndighederne ifølge bestyrelsen gav flyttefirmaet 3X34 medhold i, at de ikke burde være afkrævet et gebyr på en af Vestforbrændings genbrugspladser, da de afleverede en gammel sofa fra en flyttekunde.
Det forvirrer bestyrelsesformand Ove E. Dalsgaard, der også er S-borgmester i Ballerup.
- Vi er sat i verden for at administrere de retningslinjer på affaldsområdet, som Miljøstyrelsen kommer med, men vi skal så også kunne regne med, at retningslinjerne er til at gennemskue, skriver han i en pressemeddelelse..
Den slutter med et suk om, at tingene var bedre i gamle dage, før de nye opkrævningsordninger.
- I bestyrelsen ser vi med et vemodigt smil tilbage på forholdene før 2010, hvor vi havde en velfungerende, solidarisk ordning, som var relativt billig for erhvervslivet.