23948sdkhjf

Køling tærer på strømforbruget

Driften af køle - og klima-anlæg udgør for mange virksomheder en betydelig del af det samlede energiregnskab, men ofte er der meget store besparelser at finde ved at få tjekket anlægget grundigt igennem
Aircondition- og klimaanlæg til køling af luften i for eksempel kontormiljøer kræver meget energi.

Faktisk bruger man 13 procent af det samlede danske strømforbrug på køling, og en betydelig del af det bruges i kontorbygninger og andre typer erhvervslokaler, hvor køling især i sommerhalvåret er nødvendig for at opretholde en god komforttemperatur.

Problemet er, at der ofte er et betydeligt spild. Køling er stærkt energikrævende, og spildet opstår, fordi systemerne typisk ikke fungerer optimalt, ikke er tilpasset de faktiske behov eller ikke er vedligeholdt ordentligt.

Projektleder Thomas Drivsholm fra den uvildige offentlige organisation Go’ Energi, forklarer:

- Ved en gennemgang af ens kølefaciliteter, brugsmønster, døgnrytme, rumindretning m.m. er der en oplagt mulighed for at finde endda meget store besparelser uden, at det går ud over arbejdsmiljø og produktivitet. Danske service- og handelsvirksomheder bruger energi for over 660 mio. kroner om året på at køle luften i for eksempel kontorer og butikslokaler ned til komfortniveau. Vores beregninger viser, at virksomhederne kunne spare 120 mio. kroner på køling. Og det vel at mærke med investeringer, der forrenter sig med 50 procent eller mere.

Bedre komfort

Christian Heerup, der er faglig leder inden for køleteknik på Teknologisk Institut og har arbejdet med køleområdet i mere end 20 år, slår fast:

- Der er ingen tvivl om, at der er enormt store sparemuligheder ved at gennemgå de anlæg, der styrer indeklimaet i for eksempel store kontorkomplekser. Det kan vi dokumentere på baggrund af mange års erfaring med systematisk gennemgang af køle- og ventilationsanlæg. Men det er netop vigtigt, at man ser på alle de faktorer, der er i spil. Det er nemlig sjældent køleanlægget alene, der er problemet.

Det er med andre ord afgørende at se på samspillet mellem køleanlæg og bygningens ventilationssystem. Ofte ligger nøglen til besparelser på køling lige så meget i at sikre, at ventilationsanlæggets drift afspejler bygningens brugsmønster.

- Det gælder om at afstemme luftmængden efter det reelle behov og skabe præcis viden om, hvad der skal til for at skabe en god komfort, forklarer Christian Heerup.

- Jeg har mere end én gang oplevet, at vi kunne højne komfortniveauet i rummene og samtidig opnå betydelige besparelser. Der er et stort potentiale i, at både den driftsansvarlige og virksomhedens ledelse er opmærksomme på, hvad det faktisk betyder, at disse meget energitunge anlæg kører optimalt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109