23948sdkhjf

40 år med unikke vinduer

Bøjsø Døre & Vinduer har i snart 40 år produceret døre og vinduer efter individuelle mål
En af landets større producenter af koblede vinduer med tynde ægte sprosser kan i dette forår markere en vigtig milepæl.

Bøjsø Døre & Vinduer A/S i Vorbasse ved Vejle er en travl og fremtidsorienteret virksomhed, som her i foråret 2012 kan fejre 40 års jubilæum.

– Gennem alle 40 år har vi stræbt efter at gøre vores døre og vinduer til de ypperste på markedet, blandt andet gennem forskning i trækvalitet, fortæller snedkermester Bøje Sørensen, der grundlagde firmaet i sine forældres nedlagte landbrugsejendom i Nebel.

Efter en brand i 1998 rykkede virksomheden ind i et moderne industrikvarter i Vorbasse, hvor man i dag beskæftiger 40 medarbejdere.

- Vi har studeret, hvordan de gamle snedkere fik vinduer til at holde i 100 år eller længere ved at bruge det hårde kernetræ. Kernetræ er det inderste, langsomtvoksende træ i en stamme. Vi har testet forskellige træsorter hos Teknologisk Institut, men også i Malaysia, hvor træ nedbrydes meget hurtigt. Resultatet er, at vi i dag bruger kernetræ fra sibiriske lærketræer, hvor stammerne er op mod 300 år gamle. Vi bruger kun den nederste tredjedel af stammen, hvilket giver os planker, der er knastfrie, siger Bøje Sørensen.

Arkitektoniske udtryk

Bøjsø var blandt de første i landet til at producere døre og vinduer efter individuelle mål. Da konkurrenterne fulgte efter, besluttede Bøje Sørensen at fokusere på koblede vinduer med tynde sprosser, og det har været en stor succes siden.

- Selv om vi nu har energi-optimeret efter 2020-kravene, er det stadigvæk muligt at skifte vinduerne i gamle, smukke bygninger og bevare deres udseende, understreger Bøje Sørensen og fortsætter:

- Netop respekten for arkitekturen har givet os mange interessante opgaver gennem årene, lige fra de gamle fredede byejendomme i Dragør til de mange patriciervillaer op ad Øresundskysten. Også mange store, markante ejendomme som blandt andet SEB-bygningen på Holmens Kanal, Danmarks Lærerforenings hovedbygning på Vandkunsten, Frimurerlogens hovedbygning på Blegdamsvej, Rosenlund på Vedbæk Strandvej og flere andre, har fået vinduer fra Bøjsø.

SEB-bygningen er for eksempel lavet med profiler, der er fuldstændig som de oprindelige, ejendommen er født med.

Generationsskifte i gang

Bøje Sørensen er ikke i tvivl om, hvorfor virksomheden har klaret sig så godt gennem de 40 år.

- Firmaets succes skyldes først og fremmest, at vi har gode, dygtige medarbejdere, der bliver her i mange år - både i produktion og administration. Fremtidens største udfordring vil være at udvikle produkter, der fortsat kan bevare landets mange smukke ejendomme og deres udtryk - med allerhøjeste energieffektivitet, siger Bøje Sørensen.

Bøjsø døre & vinduer A/S har påbegyndt et generationsskifte. Lasse Sørensen, der har afløst sin far som direktør, og produkt- og indkøbsansvarlig Arne Bendesen, ejer nu hver 25 procent af virksomheden.

Bøje Sørensen er seniorpartner og ejer 50 procent. Han arbejder stadig aktivt i firmaet med salgsarbejde og rådgivning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094