Kloakker får endelig opmærksomhed
Efter årtiers ignorering er danskerne nu tvunget til at kigge ned i jorden og der er en del at kigge på
Det har medført tiltrængt opmærksomhed og aktivitet på de byggeinstallationer, der er under jordens overflade.
- Danskerne har i stigende grad oplevet, at installationer til afløb og kloakker ikke bare kan passe sig selv. Det er et område, der skal holdes øje med og håndteres som alle de andre lidt mere synlige dele af et byggeri. Installationerne skal passes og holdes ved lige af firmaer og håndværkere, der har forstand på det, siger formand for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen, til Licitationen.
Han er formand for omkring 480 medlemsvirksomheder, og det antal har holdt sig konstant i de tre år, han har været formand.
Kloakfirmaerne har mere eller mindre undgået den finanskrise, der har raseret byggebranchen.
Op til overfladen
Ifølge Verner H. Kristiansen er det stigende antal oversvømmelser og det anderledes vejr en af de store årsager til, at problemerne bogstaveligt talt er kommet op til overfladen.
Traditionelt har området været glemt eller ignoreret igennem mange år - af både private husejere og af politikerne, og det har skabt et vedligeholdelsesefterslæb.
- Der er mange gamle kloakanlæg og stikledninger, som er nedslidte, og når de kommer under ekstra meget pres, som der har været her, skaber det et akut behov for professionel og autoriseret indgreb, siger formanden.
Og ordet autoriseret er meget vigtigt for kloakmestre, da det sikrer, at den slags arbejde udføres ordentligt både for forbrugersikkerheden og med hensyn til miljøet. Det er en meget vigtig mærkesag for organisationen. Og ifølge Verner H. Kristiansen er der jævnligt eksempler på firmaer, der ikke overholder reglerne, og folk, der ender med rørfusk i deres boliger.
Formanden opfordrer alle forbrugere og andre håndværksfag til at have fokus på den problematik, da det kan havde alvorlige konsekvenser, hvis det glemmes.
Men der er mange, der lugter penge og hurtige indtjeninger på dette område især efter skybrud. Og der er også mange private, der roder med rørarbejder og etablerer deres egne faskiner til at tage regnvandet.
Reparerer fejl
Verner H. Kristiansen har talt med adskillige kloakmestre, der er ude og ordne faskiner, der ikke er installeret rigtigt, eller som i værste fald fungerer imod hensigten.
- Faskiner er ikke en opgave for hr. og fru Jensen. Der er en del, der kan gå galt, og det kan være dramatisk, da det handler om vand. Så der er både perspektivet, at de ikke virker efter hensigten, og derfor er det en spildt investering, men der er også mere alvorlige konsekvenser og skader, der kan opstå, fordi regnvandet ikke bliver ordentligt afledt, og derfor kan gå tilbage i systemet, hvilket kan give en række skader, siger Verner H. Kristiansen.
Videreuddannelse
Hele dette vand- og afløbsområde efterspørger dog uddannede folk. Og Danske Kloakmestre arbejder på at videreuddanne deres folk. Og der udvikles hele tiden kundskaber inden for blandt andet LAR-området, som det kaldes. Det står for Lokal Afledning af Regnvand. Endvidere arbejder organisationen sammen med en række andre instanser på en tv-inspektion-certifikation inden for kloakområdet.
Men alt i alt tyder det ikke på, at kloakfirmaerne bliver arbejdsløse foreløbigt.
Forbrugerne har i stigende grad forstået vigtigheden af at sørge for, at deres kloakker er i orden. Og for politikerne er det heller ikke længere en dårlig pressesag at tale om kloakker, og de prioriterer mere området.
Og det glæder Verner H. Kristiansen.
- Der sker rigtige meget politisk inden for vand, afløb og nedsivningsanlæg i denne tid, blandt andet bliver der laver kommunale handlingsplaner på vandområder, og også miljøminister Ida Auken (SF) er opmærksom på området og har jo netop meldt ud, at der skal etableres 40.000 nedsivningsanlæg inden for de næste år. Så kloakmestre er blevet populære, siger formanden for Danske Kloakmestre.