23948sdkhjf

Rotteplagen skal bekæmpes effektivt

Lappeløsninger er ikke nok i krigen mod de fremtrængende rotter
Overalt i landet har man de senere år oplevet stigende problemer med rotter i såvel private boliger som virksomheder og offentlige bygninger.

Tidligere miljøminister Karen Ellemann (V) iværksatte en rotteplan, der skulle sikre en mere effektiv indsats mod de ubehagelige gnavere, herunder at også private virksomheder skulle kunne gå i "rottekrig", uden at kommunen skulle involveres først.

Idéen var først og fremmest at sætte mere ind på forebyggelse end på bekæmpelse og dermed også at sikre boligerne bedre mod rotternes indtrængen.

Det er kommunerne, der har ansvaret for rottebekæmpelsen, og bekæmpelse af rotter koster hvert år samfundet enorme summer i form af ødelagte kloakker, forurenede fødevarer og sygdomme.

Flytter problemet

Også den nye miljøminister Ida Auken (SF) vil til kamp mod rotteplagen, og hun foreslår blandt andet, at en stor del (cirka 30 mio. kr.) af de omkring 100 mio. kr., der årligt bruges på bekæmpelse af rotter, i stedet flyttes over på opsætning af rottespærrer i afløb.

Det koster i størrelsesordenen 1.000 kr. at opsætte en rottespærre, men kloakmester Anders Risager fra Aalborg advarer mod Ida Aukens planer, som han kalder nytteløse:

- Rottespærrer flytter kun problemet. De løser det ikke. Det grundlæggende problem er de mange offentlige og private stikledninger, som er i slemt forfald. Der er kun én vej, og det er at få udskiftet de kloakledninger, som ikke er "up to date". Kloaknettet er i en så ringe stand, at det giver perfekte levevilkår for rotter, forklarer Anders Risager til Licitationen.

Dyr regning

Han erkender, at det er en dyr regning, der venter, hvis kloaknettet skal reetableres, og han er ikke i tvivl om, hvad kommunerne burde gøre i forhold til eksempelvis de private boligejeres kloakledninger:

- Er en kloak til en bolig ikke i orden, kan kommunen gå ind og give påbud til den enkelte lodsejer om at renovere kloakledningen. Når det ikke sker, kan det skyldes, at der ikke er mange stemmer i at udstede påbud til boligejerne. Men det er det, som er løsningen. Og det drejer sig ikke kun om rotteproblemerne. Det gælder også oversvømmelser, så man kan lige så godt tage fat om problemerne og få dem løst, siger Anders Risager. Miljøministeriet har vurderet, at skader fra rotter løber op i mellem 100 og 200 mio. kr. om året.

Rotter er vanskelige at bekæmpe, ikke mindst fordi de formerer sig hurtigt – et rottepar kan blive til over 800 rotter på et år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094