23948sdkhjf

Løndumping i offentlige byggerier

Mange sager om underbetalt udenlandsk arbejdskraft ved offentlige byggerier
I 42 procent af de særlige 48 timers møder mellem Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F om underbetalt udenlandsk arbejdskraft er bygherren det offentlige i form af enten staten, regioner eller kommuner.

Det viser en gennemgang af sagerne, som Fagbladet3F har foretaget på baggrund af 300 sager. I de 227 sager, hvor det har været muligt at finde bygherren, var de 96 en offentlig bygherre.

Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F, er imidlertid ikke overrasket.

- Det offentlige er en stor bygherre og de offentlige byggerier udgør derfor en stor andel af det samlede byggeri. Men det er da stærkt bekymrende, at forholdene ikke er i orden, når det offentlige bygger. Mange offentlig bygherrer læner sig op af, at de stiller krav om, at ILO-konvention 94 skal overholdes, og at det så nok skal gå. Sagerne viser imidlertid, at det ikke er nok at have en fin udbudspolitik og de rigtige meninger. Det skal følges op af kontrol og i sidste instans skal misligholdelse af arbejdsklausulen betyde, at kontrakterne hæves, siger Peter Hougård Nielsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hver tredje har klausul

En undersøgelse, som Beskæftigelsesministeriet gennemførte sidste efterår, viser, at 38 kommuner - eller kun godt en tredjedel af landets kommuner - altid bruger arbejdsklausul. 24 gør det nogle gange. Alle fem regioner anvender arbejdsklausuler. Staten og statslige virksomheder er forpligtet til at anvende arbejdsklausul med henvisning til ILO-konvention 94.

Nye tider på vej

Byggegruppeformanden fornemmer, at der er nye tider på vej hos mange offentlige bygherrer. De er trætte af, at de involveres i dårlige historier om underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, samtidig med at tusindvis af danske bygningsarbejdere går på dagpenge.

- Jeg mærker en kraftig udvikling, hvor der er voksende bevidsthed om, at der skal gøres en aktiv indsats, hvis vi ikke vil have vores arbejdsmarked ødelagt af social dumping. Vi har lavet aftaler med Metroselskabet og med Boligselskabernes Landsforening, der er skærpede krav til det ny forbrændingsanlæg Amager Bakke, Femern Bælt vil sikre, at der bliver ordnede forhold, og en række kommuner sætter ind med egenkontrol. Jeg forestiller mig også, at fokus forstærkes frem mod kommunalvalget i efteråret. Det handler om at skabe lige vilkår, så lokale byggefirmaer og håndværkere kan få arbejde, når kommunerne bygger. Det er en vigtig lokal dagsorden, siger Peter Hougård Nielsen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er ifølge Fagbladet3F bekymret over, at der er en offentlig bygherre bag 42 procent af sagerne med udenlandsk arbejdskraft.

- Det offentlige har for mig en særlig forpligtelse til at sikre, at arbejde i Danmark udføres på ordentlige løn- og arbejdsvilkår, siger ministeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125