23948sdkhjf

Straftold på Kina-solceller stopper salget

En ny EU-straftold på kinesiske solceller vil betyde, at solcellemarkedet dør i Danmark, hvis ikke lovgivningen bliver ændret, siger Dansk Byggeri og Tekniq
EU’s toldere slår endnu et søm i solcellekisten. Så markant lyder udmeldingen fra Dansk Byggeri, efter en ny straftold på solceller fra Kina er kommet på tale. Også Tekniq - Installatørernes Organisation tror, at det danske solcellemarked vil bremse helt op.

Siden 6. marts registrerer EU alle solceller, der importeres fra Kina til Europa. De virksomheder, der importerer de kinesiske solceller, risikerer at skulle betale den ekstra toldafgift med tilbagevirkende kraft, hvis EU vedtager at indføre straftolden.

Regeringen ændrede nettomålerordningen for solceller i efteråret 2012, men hvis straftolden bliver indført, er ændringen sket på et forkert beregningsgrundlag:

- Set med branchebriller, så vil straftolden betyde, at hele forudsætningen for regeringens ændring af solcellevilkårene falder fra hinanden. Regeringen havde forudsat et prisfald på solcelleanlæg på 20 procent årligt. Men nu bliver solcelleanlæggene dyrere, og økonomien ringere, siger energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri Mieke Bak Rasmussen, som forventer, at straftolden fra dags dato vil sætte markedet definitivt i stå.

Straftold på 30 procent

Priserne på solcelleanlæg i Kina har ligget på et meget lavt niveau, fordi de kinesiske solceller har fået statslig støtte.

- I USA har man indført en straftold på 30 procent på kinesiske solceller, og derfor er det sandsynligt, at den kommer til at ligge på nogenlunde samme niveau i EU, siger Søren Rise, der er chefkonkulent i Tekniqs tekniske afdeling.

En stigning på 30 procent vil ifølge Søren Rise have store konsekvenser for det danske solcellemarked, hvis ikke regeringen ændrer den nuværende ordning. Langt over 50 procent af solcelleanlæggene i Danmark stammer nemlig fra Kina.

- Hvis priserne på solceller stiger med 30 procent, er der et behov for at justere den danske tilskudsordning. Regeringen har en forventning om, at tilbagebetalingstiden med den nuværende ordning er 10 år, men hvis priserne stiger, vil tilbagebetalingstiden også stige, og så bliver det meget mindre attraktivt at opsætte solceller. Så må man nok se i øjnene, at der ikke vil være noget solcellemarked i Danmark ud over de specialinteressede, siger han.

Mieke Bak Rasmussen tror også, at en prisstigning vil have store konsekvenser:

- Nu må vi forudse, at anlæggene aldrig kommer til at betale sig selv hjem. Ikke blot får solcelleejerne i dag mindre og mindre per år for den strøm, de sælger, men nu bliver anlæggene oveni købet dyrere. Dette vil have en markant negativ effekt på de få arbejdspladser, der er tilbage.

Marked i stå allerede nu

Selv om den nye straftold på de kinesiske solceller ikke er vedtaget endnu, vil markedet allerede blive påvirket nu.

- Usikkerheden omkring hvad der skal ske, vil bremse markedet. Installatørerne kan ikke foretage handler, når de ikke ved, om de risikerer at få en ekstraregning på solcellerne om et par måneder, siger Søren Rise.

Han håber desuden, at straftolden ikke vil ramme de virksomheder, der har købt solceller før 6. marts:

- Hvis en virksomhed for eksempel har bestilt solceller fra Kina d. 4. marts, så bliver solcellerne først importeret til Danmark et stykke tid efter. Hvis de også får en ekstra regning, er det urimeligt. De har købt solcellerne i god tro.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078