23948sdkhjf

Ulovlig sagsbehandling i Skat

Der venter Skat en kæmpe opgave når 25.000-30.000 sager om fradrag for forbedringer i grundværdien skal genoptages og behandles
Skat skal 10 år tilbage gennemgå mellem 25.000 og 30.000 sager, hvor myndighederne ifølge Kammeradvokaten har optrådt ulovligt.

Og det er en ren tilståelsessag, for skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har sendt Folketingets Skatteudvalg en følgeskrivelse til det pågældende bilag:

- Orientering om korrektion af ulovlig praksis i forbindelse med ekstraordinær genoptagelse i sager om fradrag for forbedringer i grundværdien.

Skat erkender i orienteringen til udvalget, at man i årevis har handlet ulovligt, når man pr. automatik har afvist at genvurdere sager om størrelsen af et fradrag for forbedringer, der vedrører udgifter, der har været anvendt til at byggemodne en grund.

Komplekse sager

Skat har indført en praksis, hvor man simpelthen nægtede ekstraordinær genoptagelse i sager om de nævnte fradrag.

Der henvises til, at "sagerne er blevet stadig mere komplekse, fordi ejerne oftest klager over flere elementer, eksempelvis selve fastsættelsen af grundværdien og grundskatteloftet".

På grund af tvivlen om lovligheden har Skat forelagt problemstillingen for Kammeradvokaten, der har konkluderet, at den nuværende praksis "ikke er lovlig":

- Det betegnes som klart ulovligt og ansvarspådragende, lyder konklusionen fra Kammeradvokaten, der fortsætter:

- Det er en alvorlig fejl, at Skat har en praksis, hvorefter der altid nægtes ekstraordinær vurdering for fradrag for forbedringer i grundværdien.

Alvorlig fejl

Kammeradvokaten mener samtidig, at Skat "af egen drift burde have forelagt sagen for Skatterådet i de tilfælde, hvor der ved behandling om ordinær genoptagelse fremkom oplysninger, som gav grundlag for ekstraordinær genoptagelse".

Skat erkender i orienteringen til Skatteudvalget, at der er sket en alvorlig fejl i administrationen, "som går langt tilbage i tid".

Derfor vil Skat ændre praksis, og på eget initiativ gennemgå samtlige afgjorte genoptagelsessager 10 år tilbage med henblik på i den enkelte sag at vurdere, om der er grundlag for at indstille til ekstraordinær genoptagelse i Skatterådet.

Få ændringer

Kammeradvokaten vurderer, at langt de fleste sager ikke vil være berettiget til ekstraordinær genoptagelse, og at "den nødvendige gennemgang af samtlige sager derfor i de fleste tilfælde ikke vil føre til ændringer":

- Det skønnes, at der vil være i størrelsesordenen 25.000 – 30.000 ejendomme, der skal gennemgås. Skat har ikke mulighed for at vurdere i hvilket omfang gennemgangen vil give anledning til ændrede ansættelser og deraf afledte økonomiske konsekvenser for kommunerne, før der er gennemgået et tilstrækkeligt antal sager, anslået 5.000. Det kan ligeledes ikke vurderes, i hvilket omfang genoptagne sager ankes med heraf følgende merudgifter i klagesystemet, oplyses det over for Skatteudvalget.

Beklagelig fejl

Steffen Normann Hansen, der er direktør for Kundeservice i Skat, oplyser over for Licitationen, at “der er tale om en beklagelig fejl i administrationen af et meget komplekst sagsområde":

- Fejlen går mange år tilbage, og det er ikke muligt at pege på en entydig årsag til, at fejlen er opstået. Skats praksis har været afspejlet i nogle standardafslag om ekstraordinær genoptagelse, som ikke i tilstrækkeligt omfang har taget udgangspunkt i den konkrete sag. Men det er vigtigt her at understrege, at det er vores forventning, at ekstraordinær genoptagelse kun vil være relevant i et fåtal af sagerne, siger Steffen Normann Hansen.

Han erkender, at man endnu ikke ved, hvor mange årsværk, Skat skal anvende på gennemgangen af sagerne, da det først med rimelig sikkerhed kan siges, når Skat har gennemgået et tilstrækkeligt antal sager, anslået 5.000.

Ifølge Steffen Normann Hansen er det på Skats eget initiativ, at Kammeradvokaten er blevet bedt om at vurdere den hidtidige praksis:

- Skat tager konsekvensen af Kammeradvokatens konklusion og retter op på den hidtidige praksis, slutter Steffen Normann Hansen, der siger, at det endnu er for tidligt at sige, hvornår gennemgangen af de mange sager er færdig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22