23948sdkhjf

Polititoppen ind i kamp mod østarbejdere

Rigspolitiet og Rigsadvokaten deltager i møde om en styrket myndighedsindsats mod social dumping
Folketingets Beskæftigelsesudvalg har efter ønske fra Enhedslistens ordfører for kampen mod social dumping Finn Sørensen bedt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) redegøre for indsatsen mod social dumping.

Finn Sørensen henviser til, at der i begyndelsen af december sidste år blev indgået aftale om en række skærpelser i forhold til RUT-registret:

- Erfaringerne med den pågældende skærpelse bedes belyst og herunder ønskes oplyst, i hvor mange tilfælde politiet har iværksat efterforskning mod hvervgiver for brud på hvervgivers ansvar for leverandørens/entreprenørens registrering i RUT, og hvad har udfaldet været af de pågældende sager, spørger Finn Sørensen.

109 fik bøde

Mette Frederiksen har indhentet oplysningerne i Justitsministeriet, der kan fortælle, at Arbejdstilsynet – som fører tilsyn med de udenlandske virksomheders anmeldelsespligt, i

foråret 2011 anmodede Rigsadvokaten om at oplyse status på 109 sager, som Arbejdstilsynet i perioden fra sommeren 2010 og til udgangen af marts 2011 havde sendt til politikredsene med anmodning om tiltalerejsning for overtrædelse af udstationeringsloven.

På baggrund af en manuel gennemgang af sagerne oplyste politikredsene blandt andet, at 19 ud af de i alt 109 sager var afgjort med en bødestraf. Politikredsene oplyste videre, at der i yderligere 11 sager var udstedt bødeforelæg.

12 afsluttede sager

Dertil kom 12 afsluttede sager uden udstedelse af bødeforelæg. Det skyldtes blandt andet, at Arbejdstilsynet havde trukket sagen tilbage, at tjenesteyderen ikke kunne identificeres, eller at virksomheden var under likvidering.

Knap halvdelen af de 109 sager var på indberetningstidspunktet endnu ikke færdigbehandlet af politi og anklagemyndighed:

- I den forbindelse bemærkes, at nogle sager afventede resultatet af en udenlandsk efterforskning, herunder afhøring af tjenesteyderen i dennes hjemland. Det blev i øvrigt oplyst, at politiet ikke havde været i stand til at identificere et mindre antal af de sager, som Arbejdstilsynet havde spurgt til, hvilket skyldtes, at der ikke på daværende tidspunkt i politiets journalsystem var en særskilt journal- eller gerningskode vedrørende overtrædelse af udstationeringsloven. På den baggrund har rigsadvokaturen foranlediget, at der i politiets journalsystem er blevet oprettet en særskilt gerningskode vedrørende overtrædelse af udstationeringsloven. Denne gerningskode er taget i brug i september 2011, oplyser Mette Frederiksen.

Styrket indsats

I 4. kvartal 2011 blev der rejst sigtelse mod 28 personer eller virksomheder for i alt 30 forhold vedrørende overtrædelse af udstationeringsloven, hvoraf 16 forhold er afgjort med bødeforelæg, og 1 forhold er afgjort med en advarsel. De øvrige 13 forhold var ikke afgjort ved udgangen af 2011.

Rigsadvokaten er i øvrigt bekendt med, at der i nogle af sagerne er rejst sigtelse mod hvervgivere for overtrædelse af hvervgiverpligten:

- Efterforskningen kan dog ofte være vanskeliggjort af, at de udenlandske tjenesteydere ikke længere er i landet, når politiet modtager anmeldelse om overtrædelse af udstationeringsloven, ligesom tjenesteyderne kan være vanskelige at identificere. De foreliggende oplysninger peger endvidere på, at sagerne i vidt omfang bliver afgjort med et bødeforelæg, oplyses det videre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078