Akkkumulering af varme sparer energi
Tung beton kan hjælpe en bygning med at opspare varme eller kulde i løbet af døgnet
Flere og flere arkitekter og rådgivere vælger at bygge efter kravene i Lavenergiklasse 2020, og her er det vigtigt, at bygningen i sig selv er meget energieffektiv. Og her kan beton naturligt komme ind i billedet.
- Ved at bygge med en tung kerne som beton, hjælper bygningen med at opspare varme eller kulde i løbet af døgnet. Det betyder, at temperatursvingningerne bliver mindre og at der skal bruges langt mindre energi på at justere varmen, oplyser Claus Bering, der er adm. direktør i betonelementproducenten CRH Concrete..
Koldt i kirken
Den tunge kerne kan bestå af flere materialer, men beton er den bedste.
- Teknologisk Institut har bekræftet, at netop beton er bedst til at akkumulere varme og kulde. Beton så at sige opsuger den varme, som solen, menneskene og det tekniske udstyr afgiver i løbet af dagen, og den akkumulering af varme er med at til sænke temperaturen i løbet af arbejdsdagen. Om natten, når bygningen er tom og solen gået ned, frigiver bygningen så varmen igen, siger Claus Bering og tilføjer:
- Mange har oplevet effekten, måske uden at tænke over det. Hvis man kommer ind i en domkirke i Sydeuropa, er der altid køligt uanset om det er stegende hedt uden for. Det er bygningen selv, der justerer temperaturen og gør den stabil. Denne "domkirkeeffekt" får man også ved at bygge med beton som hård kerne.
Kommer ikke af sig selv
Energibesparelserne kommer imidlertid ikke af sig selv, understreger han.
- For at opnå den størst mulige besparelse skal man bruge beton intelligent, for eksempel som en termoaktiv konstruktion. Det betyder, at man kan lægge varme- eller køleslanger ind i hvert enkelt betondæk - det giver et mindre behov for ventilation, hvilket igen giver mindre træk og dermed et bedre indeklima, påpeger Claus Bering.
Han mener, at byggebranchen er ved at vænne sig til tanken om at bruge betons egenskaber til at spare på energien. Det betyder samtidig, at der ikke skal bruges endnu tykkere lag af isolering for at leve op til fremtidens energikrav.
- Selvfølgelig skal der stadig isoleres. Men isolering holder kun varmen inde den frigiver den ikke, når temperaturen falder i løbet af natten. Der er det bedre, både for miljøet og for økonomien, at bygge intelligent med beton. Den tunge kerne giver bedre resultater, når man analyserer antal watt pr. kvm. pr. år, påpeger Claus Bering og nævner endnu en fordel.
- Store betonflader kan optage en meget stor del af den varme, der opstår ved store vinduespartier, så der bliver mindre behov for at køle rummet ned. Det giver arkitekter og bygherrer en langt større frihed til at vælge de vinduer, de foretrækker, siger Claus Bering.