23948sdkhjf

Fagforeninger på banen inden byggerier starter

BAT-kartellet har lavet drejebog for at sikre gode byggepladser ved de kommende store bygge- og anlægsprojekter
Skal der sikres ordentlige løn- og arbejdsvilkår på de store danske byggepladser, er det ikke nok, at fagforeningsfolkene kommer samtidig med de første jordfolk, eller når skurbyen sættes op. Det faglige arbejde begynder allerede, inden beslutningerne om byggerierne træffes.

Det er et af budskaberne i en ny faglig handlingsplan og drejebog for større bygge- og anlægsprojekter i Danmark, som byggeforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet netop har gjort færdig.

Der skal bygges fast forbindelse til Femern, der bygges nye supersygehuse i alle fem regioner, Vejdirektoratet udbygger motorvejsnettet, Banedanmark er i gang med at sætte Danmark på det europæiske kort over højhastighedsjernbaner, mange almene boligområder skal gennemgå gennemgribende renoveringer, kommunale bygninger skal energirenoveres, pensionskasserne vil investere i byggeri som aldrig før og kommunerne skal klimasikre boliger og egne bygninger. Der bliver de kommende år investeret for et trecifret milliardbeløb alene i de meget store bygge- og anlægsprojekter.

- Og vi skal på banen så hurtigt som muligt, så vi kan være med til at påvirke beslutningstagerne, så man allerede i forbindelse med udbud sikrer sig gode byggepladser – både hvad angår arbejdsmiljø, løn, indkvarteringsforhold, produktivitet og uddannelsesmuligheder, siger Peter Hougård Nielsen, formand for BAT-kartellet.

Udbudsmaterialet sætter rammebetingelserne for, hvordan en byggeplads fungerer. Derfor er den tidlige påvirkning afgørende, hedder det i handlingsplanen.

Afsmittende virkning

Peter Hougård Nielsen mener, at standarden på de store byggeprojekter vil få afgørende betydning for udviklingen af byggeriet som helhed og smitte af på resten af branchen.

- Derfor er det så vigtigt, at vi påvirker disse projekter fra start til slut, siger han om baggrunden for handlingsplanen, der skal bruges som arbejds- og inspirationsredskab i det regionale og lokale fagforeningssamarbejde.

Handlingsplanen er også et budskab til de lokale fagforeninger om samarbejde.

- De store byggepladser er så store og tiltrækker arbejdskraft fra et stort opland, at ingen af afdelingerne alene kan løfte de allerstørste sager. Derfor tager vi initiativ til regionalt samarbejde og opfordrer til, at man lærer af hinanden. Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken hver gang. Alle fagforeninger kan naturligvis det grundlæggende opsøgende faglige arbejde, men de store byggeprojekter giver særlige udfordringer, hvor man må trække på hinandens erfaringer og hvor man skal være bedre til at koordinere indsatsen. Vi skal så at sige slås for medlemmerne og ikke om dem, siger BAT-formanden.

Mangel på arbejdskraft

Trods den aktuelle høje ledighed i byggeriet kan der være frygt for, at der ikke er tilstrækkelig dansk arbejdskraft i visse dele af landet på bestemte arbejdsfunktioner. Det kan blandt andet være på betonområdet.

Handlingsplanen lægger derfor op til, at fagforeningerne lokalt på et tidligt tidspunkt i processen inddrager a-kasser, jobcentre, arbejdsgivere, AMU- og erhvervsskoler, så man rettidigt får sat ind med at opkvalificere personer, som tidligere har arbejdet i byggebranchen eller som man forestiller sig hurtigt kan uddannes.

- Det handler om tæt dialog med virksomhederne om hvor mange folk de skal bruge og hvordan de har tænkt sig at finde dem, og så skal vi hjælpe med at finde dem. Alternativet er, at virksomhederne hyrer udenlandsk arbejdskraft. Det gør de måske alligevel, men det er vigtigt, at vi formår at gøre arbejdskraften mobil i forhold til at tage job i egne, hvor der er mangel på arbejdskraft og hjælpe ledige med eventuel fornøden opkvalificering. Det skal ikke være mangel på arbejdskraft, der får virksomhederne til at hyre udlændinge, siger Peter Hougård Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093