BoligJobordningen gør sort arbejde hvidt
Og derfor er det mig total uforståeligt, at det er den selvsamme regering, der har besluttet, at BoligJobordningen fra 1. januar skal høre fortiden til. BoligJobordningen har ikke kun skabt 5.000 job, den er netop også et oplagt middel til at bekæmpe det sorte arbejde.
Som tømrermester har jeg dagligt kontakt til hr. og fru Jensen, der får udskiftet vinduer, lavet taget eller efterisoleret loftet, og jeg er ikke i tvivl om, at BoligJob-ordningen betyder, at de private kunder ikke længere efterspørger sort arbejde i samme grad.
Før BoligJobordningen blev indført, spurgte private kunder os til tider, om vi ville lave arbejdet sort. Det var naturligvis et tilbud, vi afslog, hvilket nogle gange betød, at opgaven ikke blev vores. Men efter BoligJob-ordningen blev indført i sommeren 2011, bliver vi ikke længere spurgt om sort arbejde.
Når jeg taler med mine kollegaer inden for andre håndværksfag, oplever de det samme. BoligJobordningen betyder simpelthen, at det ikke i samme grad kan betale sig for de private, at få lavet arbejdet uden regning.
Dels betyder fradraget på 15.000 kroner per voksen, at den økonomiske gevinst ved, at arbejdet laves sort bliver meget mindre, og dels får forbrugerne ved at vælge det hvide arbejde nu også en garanti for arbejdet.
Med hvad der ligner et brændende ønske fra regeringens side om at bekæmpe det sorte arbejde, har den i stedet for at fjerne danskernes incitament til at bruge sort arbejde, blandt andet indført, at der skal CVR-numre på alle varebiler.
Det er i og for sig et godt tiltag, men for mig at se, er BoligJobordningen endnu mere effektiv, når det gælder om at få hr. og fru Jensen til at vælge det hvide arbejde frem for det sorte.
I diskussionen om BoligJobordningen synes jeg derfor, vi som erhvervsdrivende er nødt til at råbe politikerne op, og fortælle, at BoligJobordningen har gjort en masse sort arbejde hvidt.
Det betyder, at der bliver betalt moms af det arbejde, som virksomheden laver. Og derudover betyder det, at det arbejde, der tidligere blev lavet uden faktura, nu giver arbejde til en mand, som ikke længere skal forsørges af staten, men i stedet bidrager til vores fælles kasse ved at betale skat af sin løn.
Regeringen mener, at BoligJobordningen er for dyr, og vi dermed ikke har råd til at forlænge den. Jeg mener ikke, vi har råd til at lade være. For ja, staten har udgifter til de fradrag, som danskerne får, når de bruger BoligJob-Ordningen, men staten har også indtægter fra ordningen. Med alt det sorte arbejde, der nu bliver til både moms- og skatteindbetalinger, er jeg ikke i tvivl om, at i det store regnskab er udgifterne til ordningen forsvindende lille.
Jeg håber, at politikerne inde på Christiansborg vil lytte til manden i marken, der på tætteste hold oplever, hvordan BoligJobordningen gør sort arbejde hvidt, og sætte reel handling bag de mange løfter om at bekæmpe det sorte arbejde.