23948sdkhjf

Et energivenligt element i beton

Et af Danmarks største erhvervsbyggerier rejser sig i øjeblikket i Esbjerg. En ny type betondæk reducerer blandt andet bygningens energiforbrug
En lethed i byggeriet. En markant og iøjnefaldende arkitektur. Og, vigtigst af det hele, en konstruktion, der er bæredygtig, når det gælder energiforbrug.

Det lyder måske svært at kombinere disse elementer i ét byggeri, men det er godt i gang med at lykkes på Kjersing Ringvej ved Esbjerg. Her opføres i øjeblikket det nye firmadomicil for SE, der tidligere hed Sydenergi.

Byggeriet på næsten 14.000 kvm adskiller sig fra mange andre hovedkontorer og erhvervsbyggerier på mindst to punkter: For det første er det rundt, for det andet er det et energineutralt passivhus. Det betyder, at bygningen ikke blot har et meget lavt energiforbrug, men også selv producerer den energi, bygningen faktisk bruger.

Nyt standarder

SE’s nye hovedkontor bliver Danmarks største erhvervsbyggeri i passivhus-standard, når det står færdigt næste år. Domicilet er formet som en cirkulær bygning med fire etager over jorden og en underjordisk etage og byggeriet vil være på i alt godt 11.000 kvm. Hertil kommer værksted og lager på næsten 3.000 kvm.

Byggeriet er med til at sætte nye standarder for grønt erhvervsbyggeri i Danmark. Til byggeriet bruges blandt andet en ny type dækelementer kaldet Air Deck, som ikke blot gør hele konstruktionen lettere. De giver også plads til at lægge køle- og varmeslanger ned i dækket, og det er med til at gøre hele bygningen mere energi-effektiv.

- Det var da lidt af en udfordring, også fordi huset er rundt. Vi har leveret til mange former tidligere, også runde, men har ikke været vant til at levere "lagkagestykker" som dæk. Det var ikke noget problem, men blot usædvanligt. Samtidig er AirDeck et nyt produkt i vores pallette, og derfor brugte vi lidt ekstra tid sammen med Hoffmann i forberedelserne for at være sikre på at ramme den rigtige løsning, siger salgsingeniør Morten Hille fra betonproducenten Betonelement, der producerer dækelementerne.

Ingen bjælker

AirDeck-teknikken gør det muligt, at opbygningen af huset kan ske uden bjælker, hvilket giver stor frihed i forhold til føringsveje. Det konstruktive princip er store skiver lagt op på spredte søjler, og det er med til at give bygningens udseende en lethed.

Med slangeføringen i Airdeck bliver det AirDeckene, som styrer kulde og varme fra for eksempel serverrummet eller de 10 km jordslanger, der ligger ude i terrænet, og som er forbundet med de termiske betondæk.

Umuligt at overse

For borgerne i Esbjerg og for bilisterne på motorvejen bliver det reelt umuligt at overse SEs kommende grønne hovedkontor, der er tegnet af gpp arkitekter.

Ikke kun på grund af formen, men også på grund af beliggenheden i udkanten af byen som nabo til kunstværket "Lyshøjen".

Visionen har været at vise SE’s vision om at være en såvel åben og imødekommende arbejdsplads som en virksomhed, hvor innovation og alternativ energi er i højsædet.

Det ser til fulde ud til at lykkes med byggeriet, der forener funktionalitet, grønne tanker og et godt arbejdsmiljø for de cirka 400 medarbejdere, der får en ny hverdag på adressen fra 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081