23948sdkhjf

Nye resultater om betonens holdbarhed

Snart kan byggeriet få svar på en lang række komplicerede spørgsmål om beton og holdbarhed. Dansk Ekspertcenter er på vej mod afslutning
Dansk Ekspertcenter for konstruktioner til Infrastrukturen, nærmer sig sin afslutning. Snart kan byggebranchen blandt andet få svarene på, hvor hurtigt chlorid trænger ind i betonen i havvandspåvirkede betonkonstruktioner; hvordan chlorid bliver bundet i forskellige bindersystemer i betonen, og hvornår armeringen begynder at korrodere, når den er indstøbt i forskellige betontyper.

Der har været forsket i beton og holdbarhed i mange år. Men beton er verdens mest anvendte byggemateriale, og der bliver brugt enorme mængder af beton globalt set.

Nye miljødagsordener og nye krav til byggematerialer er med til hele tiden at ændre på de materialer, der er til rådighed til fremstilling af beton. Derfor ændrer betonens egenskaber sig også - og herunder også holdbarheden af betonkonstruktioner.

I Dansk Ekspertcenter for konstruktioner til Infrastrukturen vælter der nu og i de kommende måneder spændende resultater ind fra de betonudviklingsaktiviteter, der blev sat i gang for to et halvt år siden.

Efterspurgte værktøjer

Da startskuddet til Ekspertcenteret lød i 2010, var formålet at dykke ned i beton og holdbarhedsmekanismer med udgangspunkt i de moderne betoner som anvendes i dag.

I dag er resultaterne inden for rækkevidde og i øjeblikket arbejder projektdeltagerne på at behandle de indkomne data, og forventningen er, at der ved udgangen af 2012 foreligger en række resultater som bygherrer, rådgivere, entreprenører og betonproducenter kan have glæde af.

Et af de resultater, som kommer branchen til gode, er et nyt koncept for egenskabsudvikling af beton, der giver retningslinjerne for, hvordan styrkeudvikling og udvikling i modstandsevenen over for chloridindtrængning er, som funktion af forskellige hærdetemperaturer. Her anvender man i dag et koncept der blev udviklet tilbage i 1970’erne baseret på datidens betoner.

- Vi laver et værktøj, som kan beregne mængden af chlorid, der bindes i forskellige betontyper, hvor inputtet til værktøjet er viden om den kemiske sammensætning af cement, flyveaske, silica eller hvad betonen nu er sammensat af. Værktøjet kan anvendes til en præcisering af kravene til betons modstandsevne over for chlorid i forhold til forskellige betontyper, fortæller Dorthe Mathiesen, centerchef i Beton på Teknologisk Institut, som er projektansvarlig for Ekspertcenteret.

Korroderende armering

Et andet vigtigt resultat, er en metode, som branchen har efterspurgt i mange år.

- Vi er med til at udvikle en metode til bestemmelse af forskellige betontypers tærskelværdi for, hvornår armeringen begynder at korrodere, og det har været efterspurgt i byggebranchen de seneste år, siger Dorthe Mathiesen.

Der er også tænkt på drift og vedligehold af betonbygværker i Ekspertcenteret, som udvikler et koncept for en "fødselsattest" for en betonkonstruktion, der dels beskriver betonens egenskaber på mikroniveau ved år nul i dens levetid, men som også giver information om udførelse af konstruktionen. Et koncept, som ifølge Dorthe Mathiesen, vil være et værdifuldt grundlag for fremtidig drift og vedligehold af betonbygværker.

Det stopper ikke her

Ekspertcenteret er kommet til verden via en resultatkontrakt, som Teknologisk Institut har indgået med Forsknings- og Innovationsstyrelsen, og det primære mål var at skabe et tæt og forpligtende samarbejde med DTU Byg om forskning og udvikling inden for beton og holdbarhed.

Et andet vigtigt element i projektet var at tilknytte interessenter fra hele betonbranchen og fra alle led i værdikæden. Derfor blev alle interessenter inviteret til deltagelse i arbejdet og har haft mulighed for at komme med input og idéer og deltaget i det løbende arbejde. De deltagende virksomheder er: Banedanmark, Cowi, DKBI, Pihl, Femern, Grontmij, Metroselskabet, MT Højgaard, Niras, Rambøll, VD og Aalborg Portland.

Tæt samarbejde

- Gennem hele projektperioden har der været et tæt samarbejde mellem Teknologisk Instituts Betoncenter, DTU Byg og virksomhederne, og selvom bevillingen stopper ved udgangen af 2012, så fortsætter Ekspertcentret, siger Dorthe Mathiesen og uddyber:

- Tanken er at fortsætte projektaktiviteterne i det kommende FP8 program Horizon 2020, for problemstillingerne og udfordringerne forbundet med beton og holdbarhed løses ikke blot på to et halvt år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172