Byggeriets klimapartnere: To døgn for forskningen
Nu skal der gøres noget ved de tunge poster i kommunernes miljøregnskaber. Grønnere byggematerialer er en af vejene frem, mener NCC-chef forud for stort ingeniørtræf
Med specialistviden og masser af idéudvikling skal ph.d.-studerende inden for forskellige ingeniørvidenskabelige områder arbejde med teknologiscenarier for fremtidens CO2-neutrale Aarhus.
De deltager i den første såkaldte Phd Challenge på Aarhus Universitet, som fremover vil finde sted hvert år i august.
- Én gang om året vil vi samle vores kræfter for at komme med bud på løsninger til en særlig aktuel problemstilling i samfundet. Det er egentlig et meget simpelt forsøg på at få vores forskning uden for universitetets mure, siger Thomas Toftegaard, institutleder for Institut for Ingeniørvidenskab.
Formålet med Phd Challenge er at synliggøre den ingeniørvidenskabelige forsknings potentialer overfor omverdenen.
En unik mulighed
Ifølge Frank Skov Jensen, projektudviklingschef i NCC Property Development A/S, har NCC store forventninger til forskerbegivenheden:
- Det er en unik mulighed for os at få adgang til så mange specialister på én gang. Det er et spændende eksperiment, og jeg tror, det kommer til at syde og boble med idéer. Vi har en vigtig opgave i hele tiden at være på forkant med udviklingen inden for bæredygtigt byggeri, og i den forbindelse er dette innovationssamarbejde med Aarhus Universitet værdifuldt, siger han.
Han tilføjer:
- NCC er klimapartner med Aarhus Kommune, sammen med andre virksomheder i Aarhus. Som en del af klimapartnerskabet deltager også undervisningsinstitutioner, som kan bidrage med studerende og kigge på de udfordringer, som klimapartnerne har. Vi har spillet ind med udfordringen, at Co2 er ikke udelukkende er energiforbrug til opvarmning. Ser man frem mod år 2020 vil energiforbruget til fremstilling af for eksempel byggematerialer og bortskaffelse udgøre op mod 50 procent af den samlede CO2 belastning i byggeriets levetid. Derfor skal man også se mere og mere på materialesiden, og det, vi gør med dette ingeniørtræf, er en del af forebyggelsesarbejdet, nemlig at se overordnet på bygninger hvor der er et helhedssyn på nedbringelse af CO2 udledningen, siger Frank Skov Jensen til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Og der er nok at tage fat på, ifølge Frank Skov Jensen:
- Ud over at nedbringe energiforbruget handler det også om at nedbringe Co2-forbruget i sit materialevalg, og EU vil også stille krav til deklarationer hos materialeproducenter, hvor CO2 udledningen skal oplyses. Så i takt med at forståelsen for bæredygtighed vinder frem, vil der også være et marked for materialer med et lavt Co2-forbrug.
- Vi har som mål at certificere de erhvervsbyggerier, vi arbejder med. Og vi skal se CO2 i et holistisk perspektiv. Materialer skal være sunde for miljøet og sunde for de mennesker, der skal opholde sig i boligerne, og herudover have et lavt CO2 forbrug, siger han.
- Naturligvis koster udvikling penge, men undersøgelser peger på, at erhvervsejendomme har en større værdi og er lettere at leje ud, hvis de er bæredygtige, og der er tænkt holistisk over materialevalg og klimaregnskab. Det er vores håb og forventning, at det bliver en god forretning, fordi virksomheder vil vælge miljørigtigt. NCC har netop været med til at bygge et kontorhus i Skejby, og har fået en sølv-certificering efter den nye standard for bæredygtighed DGNB-Danmark, fortæller Frank Skov Jensen.
Et eksperimentarium
Cirka 40 procent af Aarhus Kommunes samlede CO2-udledning kommer fra energiforbruget i bygninger, og det udgør dermed en tung post i det samlede miljøregnskab. Derfor skal der kigges seriøst på, hvordan man kan realisere mere klimaneutralt byggeri i fremtiden.
De unge forskerne skal helt konkret arbejde med et fiktivt etagebyggeri på Aarhus Havn. De skal skitsere løsninger for, hvordan man kan nedbringe udledningen af drivhusgasser i hele bygningens livscyklus det vil sige i både materialer, opførelse, drift og bortskaffelse.
- Det er meget vigtigt at tænke helhedsorienteret, når man arbejder med klimateknologi, og der er et stort potentiale i at koble forskere fra forskellige fagområder sammen i en fælles indsats. Jeg forventer, at vi ser nogle meget spektakulære løsningsforslag, siger Thomas Toftegaard.
Forskerne arbejder til daglig inden for områder som informations- og kommunikationsteknologi, bioteknologi, byggeri og mekanik.
Også fra politisk side har forskerdagene stor bevågenhed.
Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) åbner Phd Challenge på torsdag, og dagen efter præsenterer forskerne deres forslag.
- For at vi kan nå vores vision om CO2-neutralitet i 2030, er det nødvendigt, at der bliver udviklet indenfor dette område. Samarbejde med virksomheder og vidensinstitutioner er nødvendigt, hvis vi skal nå de mål, vi har sat os, siger borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse forud for arrangementet.