23948sdkhjf

Råstoffer er en mangelvare i hovedstaden

Region Hovedstaden kan ikke blive selvforsynende med råstoffer til de mange store anlægsprojekter
De store anlægsprojekter står i kø i Region Hovedstaden de kommende år med motorvejsudvidelser, ny jernbane, nyt sygehus i Hillerød, en ny bydel i Nordhavn, letbane og metro for bare at nævne nogle af de store projekter.

Råstofferne til de mange projekter er imidlertid en mangelvare i regionen, som ikke er i stand til at levere de nødvendige råstoffer til de mange projekter.

Det erkender regionen i det forslag til råstofplan, som i øjeblikket er til høring.

- Vi forventer, at vores egenandel bliver større, og at vi med andre ord kan levere mere til eget forbrug, men der er ikke udsigt til at vi kan blive selvforsynende. Det er ikke ond vilje. Det skyldes udelukkende geologien i regionen, siger geolog Gerald Hyde fra regionens råstofkontor.

Han oplyser, at Region Hovedstaden har udlagt graveområder, der svarer til 0,8 procent af regionens samlede areal. Det tilsvarende er tilfældet i Region Sjælland.

- Vi har grave nok, men de rummer ikke de kvaliteter, der bliver efterspurgt, siger han.

80 procent importeres

Det vurderes, at der i Region Hovedstaden årligt bruges omkring fem mio. kbm råstoffer, hvoraf de fire kommer udefra - primært fra Region Sjælland - heraf den ene mio. kbm fra havet. Den sidste mio. kommer fra grusgrave i Region Hovedstaden.

Vejdirektoratet, som er en af de største forbrugere af råstoffer, har vurderet, at der inden for de næste 12 år skal bruges over tre mio. kbm råstoffer alene til Vejdirektoratets planlagte vejprojekter i Region Hovedstaden.

Det forventes, at omkring en fjerdedel af materialerne er stabiltgrus. Kun ganske få grusgrave i Region Hovedstaden er imidlertid leveringsdygtig i stabiltgrus.

I forslaget til råstofplan i Region Hovedstaden er det samlede areal til graveområder reduceret, men til gengæld vurderes det, at råstofressourcen er steget. Også kvaliteten af råstofferne er højere end tidligere.

- Det skyldes, at der er udlagt nye områder, hvor der er udtaget prøver, og hvor det ud fra de indledende undersøgelser vurderes, at kvaliteten er bedre end hvad der var gældende for den tidligere råstofplan, siger Gerald Hyde.

Men det er langt fra nok til at regionen kan blive selvforsynende med råstoffer af den nødvendige kvalitet. Derfor vil “det fortsat være nødvendigt, at der tilføres råstoffer fra Region Sjælland, fra havet og via import, for at gennemføre de udpegede anlægsprojekter", hedder det i råstofplanen.

Den vurdering er Bjarne Overgaard, formand for brancheorganisationen Danske Råstoffer, enig i.

- Det bliver også nødvendigt i fremtiden at importere råstoffer til hovedstadsområdet, både til anlægsmaterialer og til betonproduktion. Region Hovedstaden kan sådan set ikke gøre for, at geologien ser ud som den gør, siger han.

Det meste er sand

I Region Hovedstaden sker indvinding af sand, grus og sten fra en række grusgrave i kommunerne Høje-Taastrup, Frederikssund, Allerød, Halsnæs, Hillerød, Gribskov og Helsingør.

Kvaliteten af råstofferne afgør, hvad materialerne kan bruges til efterfølgende og hvor meget de efterspørges. Grove materialer som sten og groft grus anvendes blandt andet til stabiltgrus, beton og asfaltmaterialer.

Råstofgravene i region Hovedstaden består dog i høj grad af sand og grus med lille korndiameter.

Kun i Høje-Taastrup er det ifølge råstofplanen muligt at indvinde materialer, der kan bruges til bundsikring, stabiltgrus og beton. Det skyldes, at der primært indvindes fra Hedelandsformationen, som består af relativt grove materialer, mens materialerne i Nordsjælland er mere finkornede på grund af de geologiske dannelsesforløb.

Regionsrådet forventes at vedtage den endelige råstofplan for de kommende 12 år i løbet af foråret.

De fire øvrige regioner vedtog alle nye råstofplaner sidste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125