23948sdkhjf

Farligt at afslå voksne elever en elevplads

Det betaler sig at være varsom ved ansættelse af voksenelever. Af en netop afsluttet sag i Ligestillingsnævnet fik en voksenelev medhold i, at der var gjort forskel
Arbejdsgivere skal være opmærksomme på hvad de gør, når de ansætter – eller ikke ansætter – elever.

Ligestillingsnævnet har truffet afgørelse I en sag, hvor en arbejdsgiver valgte ikke at ansætte en voksenelev. Af nævnets afgørelse fremgår, at virksomheden ikke måtte afslå at ansætte en ansøger til en ledig elevstilling med henvisning til, at lønomkostningen ved at have den pågældende ansat var for høj. Det slog Ligebehandlingsnævnet fast på et principielt møde den 14. december 2011.

- Sagen drejede sig om en 34-årig kvinde, der søgte en stilling som kontorelev hos en virksomhed. Virksomheden havde indgået en overenskomst, hvorefter aflønningen af elever var forskellig afhængig af alder. Virksomheden havde i en uddybende begrundelse for afslaget henvist til, at de ikke ansatte voksenelever, da lønomkostningen var for høj, forklarer advokat Stephan Falsner, tidl. direktør i Danske Anlægsgartnere.

Gjorde forskel

Et flertal på tre af nævnets medlemmer mente, at dette var i strid med forskelsbehandlingsloven.

Medlemmerne lagde vægt på, at ligebehandlingsprincippet, ifølge det underliggende EU-direktiv, alene kan fraviges ved foranstaltninger, der er begrundet i legitime socialpolitiske formål. Der skal være tale om formål af almen interesse, men derimod ikke rent individuelle begrundelser fra den enkelte virksomhed, for eksempel omkostningsbegrænsning eller forbedret konkurrenceevne.

Forskellig aflønning

Mindretallet på to medlemmer mente derimod, at overenskomstens bestemmelser om mulighed for forskellig aflønning baseret på elevernes alder og erfaring måtte antages at bygge på uddannelsespolitiske hensyn. Disse medlemmer lagde vægt på, at reglerne understøtter, at arbejdsgiverne stiller det fornødne antal elevpladser til rådighed, og at der derfor ikke var tale om ulovlig forskelsbehandling på grund af alder. Klager fik efter flertallets afgørelse medhold i klagen, og hun blev tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.

- Den konkrete sag har betydning for håndværksvirksomheder I Danmark, som i stort omfang anses for at være “fødekanal" for uddannelsen af medarbejdere i alle fag.

- Sagen har særlig en aktualitet, idet arbejdsgiverene under overenskomstforhandlinger ofte blive mødt med krav om at forbedre ansættelsesvikårene for elever. Problemet er blot, at nu efter den nyeste praksis i Ligestillingsnævnet, skal landets håndværksmeste nu også være opmærksomme på ansøgernes alder, når de giver et afslag. Hidtil har håndværksmestre ansat både VEU elever og/eller AMU elever - alt efter hvilke konkrete opgaver virksomheden har stået overfor. Men nu skal mester være opmærksom på, at elevens alder ikke er lovlig grund for et afslag, forklarer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094