Træs opførsel er afsløret
Træ er et vanskeligt byggemateriale, fordi det udvikler meget større deformationer end andre byggematerialer, men det kan styres
Selv om Emil Tang Engelund nu kan kalde sig ph.d., og hans forskning har vakt genlyd inden for sit felt, så tøver han ikke med at fortælle, at det han er kommet frem til, faktisk er ret simpelt. Det lå faktisk ligefor; hvis altså man bare kiggede ordentligt efter. Det har ingen gjort før, og det har han en god forklaring på.
- Træforskningsverdenen kan groft sagt inddeles i to lejre forskerne som står i laboratoriet og forskerne som udfører beregninger med computere. De to lejre taler ikke samme sprog, så derfor kan det være svært at bringe viden fra den ene lejr til den anden, forklarer Emil Tang Engelund.
Matematisk forudsigelse
Den unge ph.der har lavet en numerisk beregning, som er baseret på laboratorieforskernes videnskabelige observationer af de fysiske realiteter.
Selvom modellen er matematisk enkel, kan den på en raffineret måde forudsige træs komplekse opførsel. Fordi de to forskerlejre har manglet forståelse for hinandens arbejde er begge lejre ophavsmænd til mange teorier og matematiske formler.
Fælles for både teorier og formler er, at de enten ikke kan forudsige træs opførsel præcist nok eller også er de alt for matematisk komplicerede til at være fysisk realistiske.
- Jeg har vendt det hele på hovedet. Min opdagelse viser, at matematisk enkle, men fysisk realistiske formler kan bruges til at forudsige en meget kompleks opførsel, siger Emil Tang Engelund.
Når man konstruerer med træ, er det vigtigt at kunne beregne, hvordan belastninger og vejrliget påvirker holdbarheden og deformationer i en konstruktion op til 50 år ud i fremtiden. På sigt kan Emil Tang Engelunds forskning hjælpe byggebranchen med at bibeholde træ som materiale, ved at give dem en mulighed for netop at forudsige hvordan træet påvirkes.
Vigtigt byggemateriale
- Hvis man ikke kan stole på forudsigelserne, som det ikke har været tilfældet med tidligere måder at beregne på, så vil man være nødt til at regne meget på den sikre side, hvilket medfører, at træ bliver mindre attraktivt at anvende i forhold til andre byggematerialer. Det synes jeg vil være synd, da træ er et miljøvenligt byggemateriale, som har mange gode egenskaber, fortæller Emil Tang Engelund.
En af de påvirkninger, han har været mest optaget af, er, hvordan vandmolekyler inde i træets celler påvirker egenskaberne. Netop denne påvirkning har stor betydning for anvendeligheden af træ som byggemateriale.
- Vand har en dramatisk indflydelse på træs egenskaber og opførsel. For eksempel mister træet både styrke og stivhed når det indeholder vand, forklarer Emil Tang Engelund.
Hans opdagelse er lige nu målrettet træ, men der er i princippet intet i vejen for, at matematikken bag også kan anvendes i forhold til at forudsige deformationer i andre materialer som f.eks. plastik, beton og metaller.
- Lige nu koncentrerer jeg mig om træ, men på sigt er det målet at komme bredere ud, så min opdagelse også får betydning for dem, som arbejder med andre materialer end træ, siger Emil Tang Engelund.